Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordisk råd møtes i kulturhuset Harpa i Reykjavik. Foto: Ragnar Th. Sigurdsson / norden.org

Nordisk høynivå-uke på Island

Under Nordisk råds sesjon får de nordiske parlamentarikere en unik mulighet til å komme i dialog med mange av de nordiske regjeringsmedlemmene.

Sesjonen ble åpnet tirsdag 27. oktober med et nordisk toppmøte med de nordiske statsministrene. Flyktningkrisen ble det sentrale tema i debatten. Statsminister Erna Solberg sa at utfordringene må løses gjennom felles europeiske tiltak, og forsikret om at Norge vil bidra til dette. Sveriges statsminister kom med en sterk oppfordring til de andre landene i Europa om å ta sin del av flyktningene. Den etterfølgende debatten ble svært ideologisk, og preget av politiske skillelinjer. Særlig statsminister Löfven fikk mange spørsmål, som varierte fra ros og beundring til Sverigedemokratenes krav om en folkeavstemning om flyktningpolitikken.

Thommessen oppfordret til felles nordisk innsats

Stortingspresident Olemic Thommessen holdt innlegg i generaldebatten onsdag 28. oktober. Thommessen oppfordret til en felles nordisk politikk i flyktningkrisen der byrdene blir rettferdig fordelt mellom landene.

– I en slik situasjon kan ikke de nordiske landene opptre i konkurranse med hverandre. En konkurranse om lavest mulige ytelser, lavest mulig standard og strengest mulig returpolitikk vil både underminere europeiske ideer om gjensidighet, respekt og menneskeverd og fungere som forsøk på å velte ulemper og kostnader over på nabolandene, sa stortingspresidenten.

Nordisk råds sesjon tiltrakk seg også mange andre ledende parlamentarikere, blant annet fra Europarådets (PACE), Baltisk og Arktisk parlamentarikerforsamlinger. Anne Brasseur, president i PACE, understreket i sitt innlegg hvor dramatisk den pågående flyktningkrisen er, og oppfordret alle nordiske land til å gjøre mer for å avhjelpe situasjonen. Hun minnet også om at behovet for å vektlegge integrering og utdanning fortsatt vil være stort i tiden som kommer.

Møte med stats- og utenriksministrene

Michael Tetzschner og Marit Nybakk, leder og nestleder i Stortingets delegasjon til Nordisk råd, møtte de nordiske statsministrene sammen med resten av Nordisk råds presidium onsdag morgen. Også her var temaet flyktningkrisen og muligheten til et økt nordisk samarbeid på dette området. Under et påfølgende møte mellom Presidiet og de nordiske utenriksministrene var Nordens forhold til Russland tema, sammen med samarbeid i Arktis, nordisk ambassadesamarbeid og samarbeid om flyktningkrisen.

– Det at vi gjennom sesjonen får en anledning til å stille spørsmål til og diskutere med regjeringsmedlemmer fra de andre nordiske land i tillegg til våre egne, er en av styrkene ved dette årlige toppmøtet, sa delegasjonsleder Tetzschner.

Møter med fagministrene

Under Nordisk råd får parlamentarikerne i de ulike komiteene en unik mulighet til å møte sine respektive fagministre. Medlemmene i Nordisk råds miljøkomité hadde møte med de nordiske miljøministre der et nordisk samarbeid om EUs miljøpolitikk ble diskutert. Senere fikk de muligheten til å stille miljøministrene spørsmål i en spørretime i plenum. Nordisk råds kulturkomité hadde møte med de nordiske kulturministre, mens den danske barne-, utdannings-og likestillingsministeren møtte medborger- og forbrukerkomiteen.

Sist oppdatert: 28.10.2015 16:57
: