Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingets presidentskap besøker Japan

Blant postene på programmet under presidentskapets offisielle besøk til Japan 4.–9. mars er møte med statsminister Shinzo Abe og møte med presidenten i underhuset, Tadamori Oshima.

Stortingets president Olemic Thommessen. Foto: Terje Heiestad/Stortinget.

Stortingets president Olemic Thommessen. Foto: Terje Heiestad/Stortinget.

Se bilder fra besøket. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

– For Norge er det viktig å ha gode forbindelser med Japan. Ikke minst fordi landet er verdens tredje største økonomi. For oss blir det viktig bidra til å legge til rette for at de gode relasjonene videreutvikles, både når det gjelder handel, forskning og utdanning, men også på andre områder. For Stortinget er det i tillegg viktig med gode forbindelser på parlamentsnivå, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Statsministeren på programmet

På programmet er blant annet et møte med statsminister Shinzo Abe, besøk til Kyoto og Hiroshima,  møter med norsk næringsliv i Japan samt møter med parlamentspresidentene i begge hus i tillegg til andre møter i parlamentet. Presidentskapet skal også delta når Kaffefuglen, norsk kaffebar lokalisert i Tokyo, åpner butikken Norwegian Icons fredag 4. mars.

Likestilling et av temaene som er aktuelt i de politiske møtene, i tillegg til hvordan de økonomiske forbindelsene mellom landene kan videreutvikles.

Møter keiseren

Stortingspresidenten skal også møte keiser Akihito, verdens siste gjenlevende keiser.

Bakgrunnen for det offisielle besøket er en invitasjon fra Tadamori Oshima, presidenten i Representantenes hus (underhuset) i Japans nasjonalforsamling. I fjor var det  110 år siden det ble opprettet diplomatiske forbindelser mellom Norge og Japan. Et av formålene med reisen er å befeste de gode forbindelsene mellom Norge og Japan, som altså har lange tradisjoner.

Besøket ligger an til å bli det mest høyprofilerte politiske besøket fra Norge til Japan i år.

Stortingspresidenten vil være ledsaget av andre visepresident Kenneth Svendsen, tredje visepresident Svein Roald Hansen, fjerde visepresident Ingjerd Schou og femte visepresident Line Henriette Hjemdal på reisen til Japan.

Stortingets første visepresident Marit Nybakk er ikke med til Japan, slik at Stortinget har en fungerende president i Norge.

Sist oppdatert: 02.03.2016 14:19
: