Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Nordisk parlamentspresidenter: E. K. Gudfinnsson, Island; M. Lohela, Finland; E. Nestor, Estland; I. Murniece, Latvia; L. Grauziniene, Litauen; P. Kjærsgaard, Danmark; O. Thommessen, Norge og T. Billström, Sverige. Foto: Latvias parlament.

Stortingspresidenten i Tallinn og Riga 20.–22. august

Olemic Thommessen møtte sine nordiske og baltiske kolleger til det faste årlige parlamentspresidentmøtet, denne gangen i Riga i Latvia. Han deltok også i 25-årsfeiringen av Estlands og Latvias selvstendighet.

En viktig sak fra Stortingets side var å videreføre det nordisk-baltiske samarbeidet med parlamentet i Ukraina, noe stortingspresident Olemic Thommessen fikk støtte til. Han viste til at Stortinget hadde hatt ukrainske parlamentarikere på studiebesøk i februar, og la opp til å fortsette dette samarbeidet.

Viktig med støtte til det ukrainske parlamentet

– Et sterkt og velfungerende parlament er en forutsetning for et levedyktig demokrati. Støtte til det ukrainske parlamentet er derfor viktig, sier Olemic Thommessen.

Stortingspresident Olemic Thommessen legger ned krans på vegne av de nordiske og baltiske parlamenter på minnesteinen for Estlands selvstendighet. Foto: Latvias parlament.

– Jeg er glad for at vi i den nordisk-baltiske kretsen kan løfte dette samarbeidet sammen, fremholder han.

Parlamentspresidentene drøftet blant annet den politiske situasjonen i de åtte nordisk-baltiske landene, sikkerhetsutfordringer og utviklingen i Europa, i tillegg til det tette samarbeidet og koordineringen i interparlamentariske forsamlinger. Gruppen diskuterte også erfaringen med dagens parlamentariske demokrati og mer bruk av folkeavstemminger.

Thommessen vil være vert for neste års møte, som vil bli holdt på Lillehammer i august 2017.

25-årsfeiring av Estlands og Latvias selvstendighet

Lørdag 20. august deltok Thommessen på en rekke markeringer under 25-årsfeiringen av Estlands selvstendighet i Tallinn. Her la han blant annet ned krans på minnesmerket for selvstendigheten på vegne av de nordisk-baltiske parlamentene, og møtte president Toomas Hendrik Ilves og statsminister Taavi Roivas.

Under 25 års-feiringen for Latvias selvstendighet plantet stortingspresident Olemic Thommessen et tre foran parlamentet i Riga. Foto: Stortinget.

Søndag 21. august var det 25-årsfeiring av Latvias selvstendighet i Riga. Også her deltok Thommessen sammen med sine nordisk-baltiske kolleger på en rekke markeringer, blant annet la han ned blomster ved det nasjonale minnesmerket og plantet et tre foran parlamentet.

– Det var en sterk opplevelse å kunne få delta på 25-årsfeiringene av selvstendigheten til Estland og Latvia. De baltiske land har gjort enorme fremskritt og utviklet solide demokratier på de 25 årene som er gått siden de brøt med Sovjetunionen, sier Thommessen.

Feiringene var også en manifestasjon av det levende fellesskapet mellom de baltiske land, legger han til.

Sist oppdatert: 23.08.2016 15:35
: