Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

UFK i møte med leder for Folketingets europautvalg, Mette Gjerskov. Foto: Stortinget

Utenriks- og forsvarspolitiske drøftelser i København

Stortingets utenriks- og forsvarskomité besøkte København 19.–20. november, der de hadde møter med blant annet kolleger i Folketinget.

Medlemmene drøftet aktuelle utenriks- sikkerhets- og forsvarspolitiske spørsmål med kolleger i utenriks-, forsvars- og europakomiteene i Folketinget. De møtte også ledelsen i Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet og sentrale forskere på disse temaene.

– Danmark og Norge er særlig nære allierte og likesinnede. Vi har et meget bredt utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitisk samarbeid. For komiteen er det viktig å kunne drøfte hele bredden av de alvorlige felles utfordringene vi står overfor. Vi har fått viktig oppdatering om dansk tenking og prioriteringer innen utenriks- og forsvarspolitikk, sier komiteens leder Anniken Huitfeldt (A).

På dagsordenen stod blant annet bekjempelsen av terrorisme etter de nylige angrepene i Paris og andre steder, forholdet til Russland og utviklingen i Ukraina, og samarbeidet i NATO. Utviklingen i Midtøsten, med vekt på Syria ble drøftet, i tillegg til migrasjon og flyktningkrisen i Europa. Danmarks forhold til EU og folkeavstemningen 3. desember om det danske rettsforbeholdet stod også sentralt under møtene. I tillegg var utviklingen i Arktis var et viktig samtaleemne.

Stortingets utenriks- og forsvarskomité i møte i det danske Utenriksdepartementet. Foto: Stortinget.

– Vi har hatt meget gode møter med kolleger i Folketinget. Vi fikk drøftet en bred dagsorden, særlig om bekjempelse av terrorisme, utviklingen i Midtøsten og forholdet til Russland, sier Huitfeldt.

Komiteen fikk også en grundig gjennomgang av utviklingen i det danske forsvaret, inkludert internasjonale operasjoner og innsatsen i nordområdene. 

– Det er viktig med dialog mellom Danmark og Norge om utviklingen i nordområdene. Vi har et tett og godt samarbeid som kan utvikles ytterligere, sier komiteens 1. nestleder Øyvind Halleraker (H).

– Det var også nyttig å få en gjennomgang av omstruktureringen i det danske forsvaret, særlig i lys av at Stortinget skal behandle langtidsproposisjonen om Forsvaret i vårsesjonen, fremholder Halleraker. Vi hadde gode diskusjoner om felles innsats i internasjonale operasjoner. Møtene bekreftet også felles syn på NATOs betydning og vårt nære samarbeid i alliansen, avslutter Halleraker.

Sist oppdatert: 20.11.2015 15:30
: