Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Stortingspresidenten mottar årsmelding 2016 fra Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM). Foto: Stortinget.

Stortingspresidenten mottar årsmelding 2016 fra Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM). Foto: Stortinget.

NIMs årsmelding for 2016 er overlevert Stortinget

Et av de viktigste funnene i årsrapporten for 2016 fra Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM) er at omsorgstilbud for unge asylsøkere over 15 år er dårligere enn for andre barn.

Årsmeldingen, som ble overlevert til Stortingets presidentskap tirsdag 28. mars, tar for seg utviklingen av menneskerettighetssituasjonen i Norge i 2016. Meldingen legger føringer for Stortingets arbeid med menneskerettigheter. Stortingspresidenten mottok meldingen på sitt kontor og gratulerte med godt et gjennomført arbeid.

Viktige funn i 2016

Et av institusjonens mest alvorlige funn gjelder omsorgstilbudet for enslige mindreårige asylsøkere over 15 år, hvor institusjonen mener at Norge bryter FNs barnekonvensjon. Direktør for NIM, Petter Wille, presiserer at det er nødvendig at alle barn i Norge skal ha rett til den samme beskyttelsen og omsorgen.

I årsmeldingen gis det anbefalinger på en rekke andre områder hvor norsk lovgivning eller praksis enten bryter med menneskerettighetene, der det er rom for forbedring eller der det er særlige utfordringer som Stortinget bør være oppmerksomme på. Personversproblematikk, myndighetenes maktbruk i psykiatrien, fengsler og barnevern, og samiske rettigheter var noen av temaene i årets melding til Stortinget.

Les NIMs årsrapport her.

Underlagt Stortinget
Stortinget vedtok 19. juni 2014 å opprette en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter (NIM). Institusjonen er organisatorisk underlagt Stortinget, men er for øvrig uavhengig. Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter har som hovedoppgave å fremme og beskytte menneskerettighetene i tråd med Grunnloven, menneskerettsloven og den øvrige lovgivning, internasjonale traktater og folkeretten for øvrig.

Les mer om NIM.

Sist oppdatert: 11.04.2019 11:45
: