Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortingsrepresentantene møtte representanter fra Regnskogfondet og deres partner fra Indonesia for å høre om utviklingen av arbeidet der. Foto: Stortinget.

Klimakonferanse i Bonn

Stortinget var godt representert da høynivådelen av den 23. partskonferansen under FNs klimakonvensjon, COP23, ble avholdt i Bonn 15.–17. november. 

Seks representanter fra energi- og miljøkomiteen, Ola Elvestuen, Åsmund Aukrust, Stefan Heggelund, Gisle Meininger Saudland, Ole André Myhrvold og Lars Haltbrekken, deltok som observatører i den offisielle delegasjonen til klima- og miljøminister Vidar Helgesen. COP23 ble avholdt i Bonn, men det var øystaten Fiji som var vertskap.

Miljøagentene deltok på Barnas klimapanel. De fikk møte med stortingsrepresentantene for å fortelle om hvilke saker barn syns er viktig. Foto: Stortinget.

Stortingsrepresentantene hadde et aktivt program i Bonn. De deltok på forhandlingsoppdateringer med statsråden, på møter i regi av Nordisk råd med andre nordiske parlamentarikere og tredjeland, samtaler med Miljøagentene som deltok i barnas klimapanel og representanter fra Regnskogfondet og deres partner i Indonesia.

Rammer for oppfølging av Paris-avtalen

Formålet med COP23-forhandlingene var å forhandle fram rammer for oppfølging av Paris-avtalen fra 2015. I denne avtalen ble det satt ambisiøse mål for utslippskutt, klimatilpasning og felles globalt ansvar. Formålet med avtalen var å holde økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen godt under 2°C og tilstrebe å begrense temperaturøkningen til 1,5°C. For å nå dette målet har partene sett seg nødt til å lage nye og bedre oppfølgingsprosedyrer. Det er blant annet behov for mer målbar rapportering, økt forutsigbarhet i klimafinansieringen og intensivert politisk handling.

Da konferansen var ferdig, hadde partene oppnådd viktig framgang i forhandlingene på flere av områdene. Fiji vil i løpet av 2018 legge til rette for en dialog om hvordan landene kan øke sine ambisjoner ytterligere i 2020 slik Paris-avtalen legger opp til. Dialogen vil avsluttes under neste års forhandlinger, COP24, i Polen. Det ble under COP23 også besluttet å etablere en egen plattform om deltakelse fra urfolk og lokalsamfunn i klimaspørsmålet, samt vedtatt en handlingsplan for klima og likestilling.

Sidearrangementer

Parallelt med forhandlingene foregikk det en rekke sidearrangementer i regi av ulike land, sivilsamfunn og næringsliv. De nordiske landene hadde en egen paviljong, hvor blant annet Ola Elvestuen og Lars Haltbrekken deltok i panelsamtaler. Haltbrekken deltok i en tysk-nordisk dialog om løsninger til bærekraftige byer, med deltakere både fra Bonn og Berlin via videooverføring. Elvestuen holdt et innlegg om veien mot nullutslipp innen transportsektoren.

Sist oppdatert: 21.11.2017 12:17
: