Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Den estiske parlamentarikeren Liisa Oviir, sammen med den norske delegasjonen Cecilie Myrseth og Kårstein Eidem Løvaas. Foto: Stortinget.

Den estiske parlamentarikeren Liisa Oviir, sammen med den norske delegasjonen Cecilie Myrseth og Kårstein Eidem Løvaas. Foto: Stortinget.

Stortinget på romfartskonferanse i Estland

Hovedtema på den 19. romkonferansen i Tallinn 6.– 7. november for europeiske folkevalgte, er hvordan vi kan skape flere arbeidsplasser basert på romvirksomhet.

Cecilie Terese Myrseth (A) og Kårstein Eidem Løvaas (H), begge medlemmer av næringskomiteen, representerer Stortinget på konferansen.

I sitt innlegg ved starten av konferansen fremhevet Myrseth Norges fortrinn ved å ligge langt mot nord. Nedlastning og bearbeiding av satellittdata på Svalbard og i Tromsø er en vekstnæring med KSAT i førersetet. Samtidig gjør geografi og infrastruktur Andøya til et velegnet sted for oppskyting av småsatellitter.

– Som en havnasjon er Norge helt avhengig av satellittdata for overvåking av havmiljøet og i fiskeriforvaltningen. Derfor må arbeide for at våre interesser blir ivaretatt i det internasjonale romsamarbeidet, som for eksempel ved å arbeide for bedre satellittdekningen nord for 72. breddegrad, sier Myrseth.

Norge har mistet mange jobber i offshoreindustrien etter fallet i oljeprisen, og vil satse mer på å utvikle næringsliv knyttet til romvirksomhet.

– Romvirksomhet er svært internasjonal i sin karakter og i en rivende utvikling. Dette gir gode muligheter for industriutvikling, teknologioverføring og nye innovasjoner, blant annet ved bruk av satellittdata. Her må både myndigheter og industrien være tett på utviklingen, påpeker Løvaas.

Mer informasjon om det europeiske romparlamentarikersamarbeidet på EISC's nettside

Les innlegget Cecilie Terese Myrseth holdt på vegne av den norske delegasjonen på konferansen

Sist oppdatert: 08.11.2017 07:57
: