T

Theresa May i stortingssalen. Foto: Stortinget.

Theresa May besøkte Stortinget under Nordisk råds sesjon

Storbritannias statsminister besøkte Stortinget tirsdag 30. oktober. May talte til nordiske parlamentarikere og statsministre i forbindelse med åpningen av Nordisk råds 70. sesjon.

Se Theresa Mays tale i videoopptaket fra plenumsmøtet 30. oktober.

Det er Nordisk råds president i 2018, Michael Tetzschner (H), som inviterte Theresa May til å delta på sesjonen. Han mener at et fortsatt godt samarbeid med Storbritannia, også etter brexit, er viktig for de nordiske landene.

– Storbritannia er en av de viktigste partnerne for de nordiske landene, ikke minst når det gjelder handel, økonomi og sikkerhet. Vi har et veldig godt samarbeid med Storbritannia, og vil arbeide for at våre relasjoner også fremover vil være utmerkede. Et fortsatt godt samarbeid har alle parter nytte av, sier Michael Tetzschner.

Theresa May og Erna Solberg møtte pressen i vandrehallen på Stortinget. Foto: Stortinget.
Storbritannias statsminister Theresa May og Norges statsminister Erna Solberg møtte pressen i vandrehallen på Stortinget. Foto: Stortinget.

Demokratiske verdier under press

Etter Mays tale startet toppmøtet, hvor de nordiske statsministrene deltar. Temaet for toppmøtet er: «De nordiske landenes evne til å møte andre lands forsøk på å påvirke våre samfunn og demokratiske prosesser.»

Michael Tetzschner mener at demokratiske institusjoner er under økende press i dag.

– Vi ser tydelig at visse autoritære stater ikke har betenkeligheter med å forsøke å påvirke åpne demokratiske valg og skape splittelse i samfunnene våre på ulike måter. Det er av stor betydning at vi samarbeider, ikke bare i Norden, men også i EU og globalt, og setter inn alle ressurser for i fellesskap å kunne stå imot når våre demokratier utsettes for press, sier Nordisk råds president, som også vil tale under åpningen av sesjonen tirsdag 30. oktober.

Nordisk råds priser utdeles i Operaen

Tirsdag kveld vil Nordisk råds priser overrekkes i Operahuset i Oslo. Hvert år deler Nordisk råd ut fem priser for å rette oppmerksomheten mot de nordiske landenes litteratur, språk, musikk og film samt nytenkende innsatser på miljøområdet.

Blant prisutdelerne er det mange kjente ansikter, som H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit, statsminister Erna Solberg og skuespiller Jakob Oftebro. Prisseremonien vil bli vist på NRK TV tirsdag 30. oktober klokken 19:45.

Nordisk råd og sesjonen

Nordisk råds 70. sesjon finner sted på Stortinget tirsdag 30. oktober til torsdag 1. november. Parlamentarikere, statsministre og statsråder fra de fem nordiske landene og de tre selvstyrte områdene deltar på sesjonen for å diskutere politikk som er av felles nordisk nytte.

Nordisk råd er det offisielle organet for nordisk parlamentarisk samarbeid. Nordisk råd ble opprettet i 1952 og har medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige samt Færøyene, Grønland og Åland.

Nordisk råds toppmøte tirsdag 30. oktober vil strømmes på stortinget.no.

Les mer om sesjonen i Oslo.

Les mer om Stortingets delegasjon til Nordisk råd.


Sist oppdatert: 31.10.2018 09:30