Den høytidelige åpningen av Stortinget i 2019. Foto: Stortinget.

Den høytidelige åpningen av Stortinget i 2019. Foto: Stortinget.

En historisk annerledes åpning av Stortinget

H.K.H. Kronprinsregenten foretar den høytidelige åpningen av det 165. storting fredag 2. oktober kl. 13.00. H.M. Dronningen vil også være til stede.

På grunn av smittesituasjonen blir denne åpningen annerledes enn vanlig.
 
Det blir klart færre tilstedeværende enn vanlig ved at de fleste gjestene ikke deltar. Åpningen vil også bli kortere enn vanlig.
 
– Denne åpningen kommer vi til å huske. Den skal gjennomføres i tråd med Grunnloven, så trygt som mulig, og så langt det går i tråd med de lange tradisjonene, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.
I 1990 var Hans Majestet Kong Olav sykmeldt, og den gang foresto Hans Kongelig Høyhet Kronprins Harald den høytidelige åpningen av Stortinget for første gang. Foto: Tor Richardsen / NTB.
I 1990 var Hans Majestet Kong Olav sykmeldt, og den gang foresto Hans Kongelig Høyhet Kronprins Harald den høytidelige åpningen av Stortinget for første gang. Foto: Tor Richardsen / NTB.
 

Kong Olav sykmeldt i 1990

I 1990 var H.M. Kong Olav sykmeldt, og den gang foresto H.K.H Kronprins Harald den høytidelige åpningen av Stortinget for første gang. Nå er H.M. Kongen selv sykmeldt, og H.K.H Kronprinsregenten vil forestå den høytidelige åpningen av det 165. storting i hans sted.

Når Kronprinsregenten ankommer Løvebakken sammen med Hennes Majestet Dronningen på fredag, vil de bli ønsket velkommen av en deputasjon som består av syv stortingsrepresentanter. I år er deputasjonen fra Møre og Romsdal og ledes av Helge Orten.
 
Deputasjonen vil følge de kongelige til stortingssalen. Der vil Kronprinsregenten holde trontalen. Talen er skrevet av regjeringen. For å understreke dette, vil statsminister Erna Solberg overlevere talen til Kronprinsregenten inne i stortingssalen. Trontalen inneholder regjeringens planer for det kommende året.
 

Tradisjoner tilbake til 1814

Stortingets åpning har tradisjoner helt tilbake til 1814. Seremonien i stortingssalen er en sjelden anledning der stortingsrepresentantene, regjeringen og kongehuset er samlet i en offisiell seremoni som markerer at en ny sesjon starter og Stortingets hverdag er i gang igjen.
 
 
Vanligvis er det rundt 750 personer til stede under åpningen. Stortingets presidentskap har besluttet at det i år skal være 200, i tråd med de smittevernreglene som gjelder for offisielle arrangementer.
 
– Dette er den dagen i året da flest mennesker bruker å være samlet i stortingssalen, og det er en helt spesiell stemning når vi står tett sammen. I år blir det annerledes, sier Trøen.
 
Det legges til grunn at 169 stortingsrepresentanter vil møte under det nedkortede arrangementet, mens antallet gjester som er til stede i salen er redusert kraftig.
 
Åpningen vil bli vist direkte på Stortingets nett-tv og på Stortingets Facebook-side.

Sist oppdatert: 01.10.2020 11:01