Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Hopp til innholdet
Til forsiden
Anna Rogstad. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Anna Rogstad. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Stortinget hedrer sine kvinnelige pionerer

For å markere hundre år med fast kvinnelig representasjon på Stortinget, har presidentskapet vedtatt at det skal oppføres en statue av Anna Rogstad på Eidsvolls plass og males et portrett av Karen Platou til Stortinget.

‒ Rogstad og Platou var begge pionerer. Vi ønsker å bruke hundreårsjubileet for fast, kvinnelig representasjon på Stortinget til å gi disse kvinnene deres rettmessige plass i historien og vår kollektive bevissthet, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.
 
I 2021 er det hundre år siden Karen Platou, som den første kvinnen, ble valgt inn til fast plass på Stortinget. Anna Rogstad sto for det første gjennombruddet ti år tidligere, da hun tok sete i salen som vararepresentant.
 
‒ Platou og Rogstad har banet vei for oss og vi står på deres skuldre. Det er vi svært takknemlige for, sier første visepresident på Stortinget, Eva Kristin Hansen.
 
Karen Platou. Foto: Stortinget.

Karen Platou. Foto: Stortinget.

 

‒ Viktig steg

‒ Det står i dag fem menn på sokkel på Eidsvolls plass, men ingen kvinner. Vi synes det er passende at Anna Rogstad, som var den første kvinnelige representanten inne i salen, får en plass ute foran Stortinget, sier Trøen. ‒ Vi retter ikke opp skjevheten med det, men det er et viktig steg.
 
‒ Kvinner er også kraftig underrepresentert blant portrettene som henger i stortingsbygningen. Bare fem er av kvinnelige stortingsrepresentanter. Det er på høy tid at vi får malt portretter av flere kvinnelige folkevalgte. Som første, faste, kvinnelige stortingsrepresentant er Karen Platou et naturlig valg, sier Hansen.
 
Statuen av Rogstad skal etter planen stå ferdig i 2023. Portrettet av Platou skal avdukes 11. januar 2022, hundre år etter at hun møtte på Stortinget første gang.
 
Det er ikke bestemt hvem som skal lage kunstverkene. Stortinget planlegger, med bistand fra KORO, å invitere kunstnere til konkurranser om oppdragene.
 

Lærer og arkitekt 

Rogstad var en av pionerene i kvinnebevegelsen i Norge og sentral i kampen for kvinners stemmerett. På Stortinget representerte hun Frisinnede Venstre. Rogstad var lærerinne, og opptatt av lærerinnenes vilkår. Skolepolitikk var også viktig i hennes senere arbeid som politiker.
 
Høyrerepresentanten Platou var utdannet arkitekt, som en av få kvinner i landet på denne tiden, og opptatt av kvinners yrkesmuligheter. Med bakgrunn fra den konservative husmorforeningen Hjemmenes Vel var også spørsmål knyttet til hjemmet og husmødrenes stilling noe som opptok Platou i hennes politiske virke. Da hun ble valgt til fast plass på Stortinget i 1921, hadde hun allerede møtt som vararepresentant siden 1920.
Sist oppdatert: 22.02.2021 11:53
: