Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Vedtak uke 15

I uke 15 vedtok Stortinget blant annet å be regjeringen følge opp Klimaplan for 2021–2030 med infrastruktur for lavutslippskjøretøy og å skjerme kjøttproduksjon for økt skattlegging. Det ble også vedtatt økt strafferamme for ulovlig opphold i Norge.

Lading av el-bil. Foto: iStock.

Lading av el-bil. Foto: iStock.

Klimaplan for 2021–2030

Det ble fremmet en rekke forslag under behandlingen av meldingen fra regjeringen, «Klimaplan for 2021–2030». Saken ble debattert i stortingssalen i uke 14, og Stortinget stemte over forslagene i uke 15.

Stortinget har enstemmig vedtatt å be regjeringen:

  • sikre utbygging av en helhetlig infrastruktur for null- og lavutslippskjøretøy
  • tilrettelegge støtteordninger for etablering av nødvendig infrastruktur for realisering av flere teknologier innen person- og godstransport
  • forlenge avtalen om NOx-fondet til 2021

Et flertall i Stortinget, bestående av representantene fra A, FrP, Sp, SV og MDG, har videre vedtatt å be regjeringen:

  • flytte avgiften på avfallsforbrenning tidligere i verdikjeden for både å stimulere til mindre volum på avfall og for å håndtere avfallet i Norge
  • snarest mulig å lansere sin veileder for konsesjon for havvind

Flertallet, alle partier unntatt SV, MDG og Rødt, vedtok også å be regjeringen slå fast at økt skattlegging av norsk kjøttproduksjon ikke skal gjennomføres som en del av klimapolitikken.

En lang rekke andre forslag ble også fremmet til behandlingen av denne meldingen, men ingen av dem oppnådde tilstrekkelig flertall.

Økt strafferamme for ulovlig opphold i Norge

Stortinget har vedtatt endringer i utlendingsloven. Endringene innebærer at strafferammen heves fra seks måneder til inntil to års fengsel for ulovlig opphold som finner sted etter at en utlending har blitt utvist på grunn av ilagt fengselsstraff eller særreaksjon.

Formålet med endringene er å heve straffene til et nivå som har større preventiv virkning, og vil føre til at flere etterlever vedtak om utvising.

Det er også vedtatt endringer som innebærer at det i visse tilfeller av brudd på innreiseforbud bare skal benyttes fengselsstraff dersom uttransport fra Schengen-området først har vært forsøkt.

Det tas forbehold om endringer ved andre gangs behandling av lovsaken.

Representantforslag om forskuttering av prosjektet E39 Hove-Osli

Stortinget har behandlet to representantforslag forskuttering av utbyggingen av E39 Hove–Osli.

Stortinget fattet følgende vedtak:

  • Stortinget gir sin tilslutning til at utbygging av strekningen Hove–Osli på E39 kan igangsettes snarest mulig.
  • Regjeringen gis fullmakt til å inngå avtale om forskuttering med lokale myndigheter.
  • Dersom det er behov for ytterligere behandling i Stortinget før prosjektet kan startes opp, bes regjeringen legge fram sak for Stortinget senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021. 

Andre saker

I uke 15 har Stortinget i tillegg behandlet representantforslag om noen kjøretøytekniske forenklinger og nye områdesatsinger mot utenforskap blant barn og unge. Det ble også gitt tilslutning til delvis bompengefinansiering av samferdselspakke for Kristiansandsregionen fase 2 i Agder.

Videre ble det vedtatt endringer i helsepersonelloven og i plan- og bygningsloven.

Sist oppdatert: 16.04.2021 09:31
: