Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Hopp til innholdet
Til forsiden

Fremtidens Norden på Nordisk råds sesjon

Nordens fremtidige rolle i verden, sikkerhet, krigen i Ukraina og energi- og klimakrisen vil være sentralt når nordiske politikere møtes på Nordisk råds sesjon i den finske Riksdagen 31. oktober til 3. november.

− Det nordiske samarbeidet er svært viktig. Ikke bare har vi felles landegrenser, vi har også et språk- og kulturfelleskap.  Målet i det nordiske samarbeidet er at innbyggerne skal kunne leve, arbeide, studere og reise uhindret på tvers av landegrensene i Norden sier Jorodd Asphjell, som er leder for Stortingets delegasjon til Nordisk råd.

Asphjell understreker at den aktuelle situasjonen med krigen i Ukraina og energikrisen i Europa danner et alvorlig bakteppe for årets sesjon i Helsingfors. Samtidig er det nordiske samarbeidet enda mer aktuelt, også når det gjelder sikkerhets- og forsvarspolitikk, ettersom Sverige og Finland er på vei inn i NATO.

Om Nordisk råd

  • Nordisk råd er det formelle samarbeidet mellom de nordiske parlamentene. De 87 medlemmene kommer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene, Grønland og Åland.
  • Plenarforsamlingen er Nordisk råds høyeste organ. Sesjonene er møteplasser der de nordiske parlamentarikerne diskuterer med de nordiske landenes statsministre og øvrige ministre.
  • I 2022 markerer Nordisk råd 70 år (1952-2022).
  • Se mer informasjon på www.norden.org 

Toppmøte om fremtidens Norden

Tirsdag 1. november samles de nordiske statsministrene og parlamentarikerne i Nordisk råd til et toppmøte under overskriften: Nordens fremtidige rolle i verden. Deretter skal parlamentarikerne debattere og vedta forslag som skal forenkle hverdagen for innbyggere og næringsliv i Norden. Forslagene sendes til ministrene i Nordisk ministerråd.

Norge overtar presidentskapet i 2023

Under sesjonen i den finske Riksdagen, vil Nordisk råd velge ny president. I og med at Stortinget skal lede Nordisk råd i 2023, vil den nye presidenten velges fra den norske delegasjonen. Det norske presidentskapsprogrammet vil bli presentert torsdag 3. november.

− Prioriteringene for det norske presidentskapet er et trygt, grønt og ungt Norden. Dette er saker som er viktige i vår tid, med tanke på klimakrisa, psykisk helse blant unge og ikke minst situasjonen i Ukraina. Det er viktigere enn noen gang at vi står sammen i et sterkt nordisk felleskap, som sammen jobber for et trygt Norden, sier Jorodd Asphjell.

Utdeling av Nordisk råds priser

Tirsdag 1. november blir det klart hvem som mottar Nordisk råds priser. Prisene deles ut årlig for å rette oppmerksomheten mot de nordiske landenes litteratur, musikk og film, samt nytenkende satsinger på miljøområdet.

De nordiske parlamentspresidentene møtes også i forbindelse med sesjonen og stortingspresident Masud Gharahkhani deltar.

Les mer

Den norske delegasjonen til Nordisk råd

Om den 74. sesjonen i Nordisk råd (norden.org)

Sist oppdatert: 28.10.2022 12:36
: