Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Hopp til innholdet
Til forsiden
Stortingspresident Masud Gharahkhani får Jaroslav den Vise-ordenen av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Prisen overrekkes av den ukrainske parlamentsformannen Ruslan Stefantsjuk. Foto: Croatian Parliament.

Stortingspresident Masud Gharahkhani får Jaroslav den Vise-ordenen av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Prisen overrekkes av den ukrainske parlamentsformannen Ruslan Stefantsjuk. Foto: Croatian Parliament.

Stortingspresidenten deltar på toppmøte om Ukraina

Stortingspresident Masud Gharahkhani deltar når parlamentspresidenter og representanter for en rekke interparlamentariske forsamlinger samles til det første parlamentariske toppmøtet i den såkalte «Krim-plattformen» i Zagreb tirsdag 25. oktober.

Krim-plattformen ble grunnlagt på et møte i Kyiv 23. august 2021 på initiativ fra Ukraina. Målet med initiativet den gang var å få en slutt på Russlands okkupasjon av Krim-halvøya og gjenopprette Ukrainas kontroll over eget territorium i tråd med internasjonale lover. 48 stater og internasjonale institusjoner, herunder Norge, deltok. 
 
Møtet i Zagreb 25. oktober, der stortingspresident Masud Gharahkhani deltar, er det første møtet på parlamentarikernivå i dette formatet. 
 
Det ukrainske og det kroatiske parlamentet er vertskap for møtet. 
 

Stortingspresidenten ble tildelt utmerkelse

Stortingspresidenten ble tildelt en utmerkelse fra Ukrainas president Volodymyr Zelenskij. Begrunnelsen var «hans betydelige personlig innsats for å styrke mellomstatlig samarbeid, for å vise støtte til Ukrainas suverenitet og territorielle integritet og for hans betydelig bidrag til å skape oppmerksomhet i verden om Ukrainas situasjon». Utmerkelsen ble overrakt av den ukrainske parlamentsformannen Ruslan Stefantsjuk under det parlamentariske toppmøtet i Den internasjonale Krim-plattformen.
 
– Det er en stor ære å motta denne utmerkelsen fra Ukrainas president Zelenskij. Tusen takk! Norge står sammen med det ukrainske folk. Deres kamp for frihet og demokrati er også vår kamp, sier stortingspresident Masud Gharahkhani. 
 
– 8. mai besøkte jeg Kyiv og hadde møte med presidenten. Jeg ble vitne til massegraver og masseødeleggelser. Igjen bombes Kyiv og mange andre byer. Nå er jeg sammen med mange av mine kollegaer i Zagreb for et parlamentarisk toppmøte i Den internasjonale Krim-plattformen. Vi viser solidaritet med Ukraina, sier stortingspresidenten.
 

En krig mellom demokrati og tyranni

Etter Russlands angrep på Ukraina 24. februar 2022 har møteplassen «Krim-plattformen» blitt enda mer aktuell, og oppslutningen blant parlamenter og parlamentariske organisasjoner har økt. 
 
– Ikke bare har Russland gått til en brutal angrepskrig mot et fredelig naboland, men de har nå også gjentatt Krim-scenarioet gjennom sin ulovlige og helt uakseptable anneksjon av fire områder i Øst-Ukraina. På møtet i Zagreb vil vi gi klar beskjed om at Krim er Ukraina – akkurat som Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzjia er Ukraina, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.
 
− Det vi ser er en krig mellom demokrati og tyranni. Som parlamentarikere må vi bruke enhver anledning til å minne om at vi ikke kan la Ukraina i stikken, selv om vi alle står foran en tøff vinter, sier stortingspresidenten.
 

Tett samarbeid med Ukrainas parlament

Etter Majdan-revolusjonen i 2014 samarbeidet Stortinget I flere år tett med det ukrainske parlamentet, Verkhovna Rada, med mål om å støtte landets demokratiske reformprosess.
 
− Krigen handler ikke bare om Ukraina, men om Europas demokratiske fremtid. Som parlamentspresidenter har vi en nøkkelrolle i å støtte opp om demokratiet. Det er derfor jeg engasjerer meg så sterkt i dette, sier Gharahkhani.
 

Demokrati, rettssikkerhet og menneskerettigheter

Stortingspresidenten understreker at det også er viktig å se fremover. 
 
− Som parlamentarikere må vi spørre oss selv hvordan vi kan hjelpe Ukraina med å forsvare og styrke sitt demokrati når krigen er over. Demokrati, rettssikkerhet og menneskerettigheter er ikke bare verdier i seg selv, men også grunnleggende for nasjonal sikkerhet. Ved å respektere disse verdiene bygger vi robuste samfunn som er mer motstandsdyktige mot eksterne trusler, sier Masud Gharahkhani.
 
Det er formannen i det kroatiske parlamentet, Gordan Jandroković, og Ruslan Stefanchuk, formannen i Verkhovna Rada, som har invitert til det første parlamentariske møtet.
Sist oppdatert: 25.10.2022 15:38
: