Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Dronningstolen, tronstolen og prinsestolen.

Dronningstolen, tronstolen og prinsestolen. Foto: Stortinget.

Dronningens stol på Stortinget har en over 200 år lang historie

En tronstol som tidligere har vært benyttet av Stortinget, blir nå igjen tatt i bruk. Den ble brukt av H.M. Dronningen i forbindelse med den høytidelige åpning av det 168. storting.

Stortinget ble for en stund siden oppmerksom på at Norsk Folkemuseum var i besittelse av en helt spesiell stol. Den aktuelle stolen skulle vise seg å høre sammen med stolene som blir benyttet av Dronningen og Kronprinsen når de er til stede i Stortinget.   
 
Våren 2023 ble det inngått en avtale mellom Stortinget og Folkemuseet om restaurering av stolen og tilbakeføring til Stortinget.   
 

Laget etter modell av Napoleons tronstol 

Det er ikke helt klart når stolen ble laget, men den er i empire-stil, noe som tyder på at den er fra tidlig 1800-tall. Den er laget etter en modell av Napoleons tronstol fra 1806, som han benyttet i Senatet i Paris. Det er derfor rimelig å anta at stolen som brukes i det norske parlamentet, er laget en gang mellom 1806 og 1814. 
Dronningens stol. Foto: Stortinget.

Dronningens stol. Foto: Stortinget.

 
Den 10. november 1814 ble stolen trolig brukt i stortingssalen, som på den tiden lå i Christiania Katedralskole. Da holdt Carl Johan sin første trontale, og stolen ble da trolig benyttet sammen med to mindre tronstoler, som også finnes på Stortinget i dag. Disse to stolene har frem til 2023 blitt brukt av H.M. Dronningen og H.K.H. Kronprinsen, og er laget i samme empirestil som stolen som nå tilbakeføres til Stortinget. 
 

Brukt som rekvisitt på Nationaltheatret 

Da den nye stortingsbygningen ble tatt i bruk i 1866, anskaffet man den tronstolen som Kongen i dag bruker ved Stortingets høytidelige åpning. Den gamle tronstolen ble da tatt ut av bruk, og den ble rundt 1868 overført til Christiania Theater og deretter Nationaltheatret for å brukes som rekvisitt i oppsetninger der. Den første dokumenterte bruken av stolen på Nationaltheatret er fra oppsetningen «Maria Stuart i Skottland» 25. november 1904.
 
 
I 1912 var livet på teater over for stolen, og den ble overført til Folkemuseet. 
 

Restaurert og tilbakeført til Stortinget 

I 2023 inngikk Stortinget og Folkemuseet et samarbeid for igjen å kunne ta stolen i bruk på Stortinget i forbindelse med kongelige besøk, og stolen har i løpet av 2023 blitt restaurert gjennom gamle håndverkstradisjoner. 
 
Stolen ble første gang benyttet av H.M. Dronning Sonja i forbindelse med den høytidelige åpningen av det 168. storting den 3. oktober 2023. Dette er også et uttrykk for Stortingets anerkjennelse av det verdifulle i at Dronningen deltar ved Kongens side under åpningen. For fremtiden vil stolen kunne stå til disposisjon for den som ledsager monarken i Stortinget. 
Sist oppdatert: 03.10.2023 14:16
: