Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) reiser på offisielt besøk til Ukraina 18.-20. september. Foto: Stortinget

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) reiser på offisielt besøk til Ukraina 18.-20. september. Foto: Stortinget

Delegasjon fra Stortinget til Ukraina

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen leder an når en delegasjon fra Stortinget gjester Ukraina på offisielt besøk 18.–20. september.

Hovedformålet med reisen er å støtte Ukraina i den videre demokratiutviklingen, som skjer under vanskelige forhold i den fortsatt pågående konflikten med Russland.

Stortinget har hatt tett kontakt med det ukrainske parlamentet de siste årene. Besøket til Ukraina er en oppfølging av engasjementet Stortinget har hatt sammen med de andre NB8-parlamentene gjennom flere år, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H).

– Ukraina har de siste årene tatt viktige skritt i kampen mot korrupsjon, men likevel er det mye som gjenstår. Landet skal holde både president-  og parlamentsvalg til neste år. Gjennom vårt besøk ønsker vi å signalisere et ønske og en forventning om at Ukraina fortsetter sitt interne reformarbeid også etter valget, uavhengig av hva som blir valgresultatet, sier Trøen.

Tverrpolitisk støtte

Delegasjonen Trøen har med seg på reisen består av første visepresident Eva Kristin Hansen (A), andre visepresident Morten Wold (FrP), stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete (Sp) og stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H), som leder den nyopprettede vennskapsgruppen for Ukraina og Georgia på Stortinget.

– Stortinget reiser denne gangen med en delegasjon, der fire partier er representert. Dette reflekterer et tverrpolitisk ønske om å støtte Ukraina i landets reformprosess, sier Trøen.

Stortinget har de siste årene tatt imot ukrainske parlamentarikere på studiebesøk i tre omganger, og tidligere stortingspresident Olemic Thommessen har sammen med sine nordiske og baltiske kolleger besøkt landet i to ganger.

Møter presidenten

Besøket kommer i stand etter en invitasjon fra den ukrainske parlamentspresidenten. Under besøket vil delegasjonen ha møter med blant andre president Petro Porosjenko, statsminister Volodymyr Groysman og parlamentspresident Andriy Parubiy.

I tillegg vil delegasjonen møte representanter for Europarådet og besøke en skole, der det norske Wergelandssenteret gjennomfører et demokratiprosjekt.

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen har i forbindelse med besøket bedt om å få snakke med ukrainske studenter. Derfor er det satt av tid til et besøk ved Kiev National Shevchenko University.

– Jeg er opptatt av unges deltakelse og viktige rolle i demokratiet, og vil gjerne snakke med unge ukrainere om hva slags forhold de har til reformprosessen og situasjonen landet er i.

Kontakt

Jorunn Nilsen
seksjon for presse og samfunnskontakt
jorunn.nilsen@stortinget.no
telefon: 938 98 200

Sist oppdatert: 13.09.2018 14:46