Stortingspresident Masud Gharahkhani besøkte Kyiv søndag 8. mai sammen med utenriksminister Annike Huitfeldt. Her besøker de Irpin utenfor Kyiv som er sterkt preget av krigshandlingene. Foto: Stortinget

Stortingspresident Masud Gharahkhani besøkte Kyiv søndag 8. mai sammen med utenriksminister Annike Huitfeldt. Her besøker de Irpin utenfor Kyiv som er sterkt preget av krigshandlingene. Foto: Stortinget

Stortingspresidenten i Kyiv 8. mai

Stortingspresident Masud Gharahkhani besøkte Kyiv søndag 8. mai sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt. Begge møtte president Zelenskyj.

– Inntrykkene fra mitt besøk til Ukraina vil jeg ta med meg resten av livet. Det at både utenriksministeren og jeg er sammen i Kyiv, understreker Norges brede politiske støtte til Ukrainas kamp, sier stortingspresident Masud Gharahkhani.

8. mai har han sammen med utenriksminister Anniken Huitfeldt tilbrakt en dag i Kyiv. Begge har vært i samtale med president Volodymyr Zelenskyj.

– Mitt budskap til Zelenskyj var at Ukrainas kamp er vår kamp. Krigen i Ukraina er en kamp mellom frihet og tyranni. Den er et angrep på våre demokrati, menneskerettigheter og folkerett, sier stortingspresidenten.

Invitasjon fra den ukrainske nasjonalforsamlingen

Formannen i den ukrainske nasjonalforsamlingen Verkhovna Rada, Ruslan Stefantsjuk, og stortingspresident Masud Gharahkhani møttes digitalt fredag 22. april. I dette møtet ble Gharahkhani invitert til Kyiv.

8. mai hadde Gharahkhani møte med Stefantsjuk i den ukrainske nasjonalforsamlingen.

– Stortinget er Norges demokratiske hjerte, og Ukraina kjemper nå for sin demokratiske fremtid. I en slik situasjon er det naturlig at jeg som stortingspresident gir uttrykk for vår solidaritet med ukrainske myndigheter, det ukrainske folk og landets folkevalgte forsamling, sier Gharahkhani.

Stortinget og den ukrainske nasjonalforsamlingen hadde gjennom flere år et samarbeid for å støtte demokratiutviklingen i Ukraina.

– I møte med ukrainske politikere har jeg lagt vekt på å spørre om hvordan vi parlamentarikere best kan bistå den dagen krigen tar slutt, og arbeidet med å gjøre Ukraina til et robust demokrati fortsetter, sier Gharahkhani.

Besøkte Butsja

Utenriksministeren og stortingspresidenten har også vært i områder utenfor Kyiv, blant annet Butsja.

– Vi har fått oppleve på nært hold hvilke menneskelige lidelser denne krigen forårsaker. Jeg har selv vært barn på flukt, og vet at barn som har opplevd krig har med seg minner de aldri vil glemme. Jeg trodde aldri at barn i Europa igjen skulle få oppleve det grusomme vi nå ser, sier stortingspresidenten.

– For andre gang i mitt liv er jeg i et land som er i krig, men nå som stortingspresident i et fritt, selvstendig og demokratisk land som vil gi sin støtte, legger han til.

Kransenedleggelse på symboltung dag

I Ukraina er 8. mai en minnedag for ofrene under 2. verdenskrig. I Kyiv er det laget en minnevegg for krigens ofre i krigen mellom Russland og Ukraina. Her la stortingspresidenten ned krans.

– Det var sterkt for meg å få legge ned krans ved minneveggen. Det er viktig å huske på at Ukraina har vært i krig helt siden 2014. De sivile lidelsene har vært enorme, og det er viktig for meg å uttrykke min dype medfølelse med det ukrainske folk, sier Gharahkhani.

Se flere bilder fra besøket på Flickr


Sist oppdatert: 08.05.2022 15:16