Retningslinjer for informasjonsutveksling og koordinering av revisjon og tilsyn mellom Riksrevisjonen og Norges Banks representantskap vedrørende Statens pensjonsfond utland

1.1. Bakgrunn

Finansdepartementet plasserer Statens pensjonsfond utland (SPU) som et kroneinnskudd i Norges Bank i henhold til lov om Statens pensjonsfond og i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger. Banken skal forvalte innskuddet etter mandat fastsatt av departementet.

Oppgavene til Riksrevisjonen, representantskapet, representantskapets tilsynssekretariat og ekstern revisor (kontrollorganene) følger av lov om Riksrevisjonen, sentralbankloven og revisorloven med tilhørende instrukser og forskrifter, samt lov og regler om forvaltningen av SPU.

2. Formål

Kontrollorganenes oppgaver kan medføre sammenfall i kontrollgjennomføringen. Retningslinjene skal sikre en hensiktsmessig informasjonsutveksling som dekker respektive organers behov for informasjon, koordinering og bidra til helhetlig og effektiv revisjons-, kontroll-og tilsynsdekning.

3. Hovedprinsipper

Det skal være en gjensidig åpenhet i kommunikasjonen mellom kontrollorganene om forhold av vesentlig betydning for revisjons-, kontroll- og tilsynsarbeidet. Dette omfatter blant annet informasjon om kontrollorganenes planer, gjennomført revisjon og etablering av en struktur for informasjonsutveksling om det løpende arbeidet gjennom året.

Kontrollorganene skal søke å tilpasse sine arbeidsplaner og bygge på hverandres arbeid der det er hensiktsmessig. Unødig dobbeltarbeid bør unngås.

Representantskapets tilsynssekretariat skal bidra til at det etableres en hensiktsmessig dialog mellom Riksrevisjonen, ekstern revisor og banken og til at Riksrevisjonens innsynsrett ivaretas.

Utveksling av fortrolig informasjon baseres på tillit og tilbørlig aktsomhet i oppfølging og rapportering.

Kontrollorganene vil innenfor gjeldende lover og rammer for virksomhetene søke å finne hensiktsmessige rutiner for å kunne informere hverandre i forkant av sine eksterne rapporteringer om forhold som kan ha betydning for respektive kontrollorganers ansvarsområder.

4. Evaluering

Representantskapet skal ta initiativ til at det årlig gjennomføres et møte mellom Riksrevisjonen og representantskapet for erfaringsutveksling og evaluering av disse retningslinjene.

Oslo, 1. desember 2010

Jørgen Kosmo

Reidar Sandal

Riksrevisor

Leder Norges Banks representantskap