Innledning

Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen for valgperioden 2009–2013 består av følgende representanter:

Medlemmer

Varamedlemmer

Svein Roald Hansen (A), leder

Steinar Gullvåg (A)

Harald T. Nesvik (FrP), nestleder

Irene Johansen (A)

Laila Gustavsen (A)

Kåre Simensen (A)

Laila Marie Reiertsen (FrP)

Jørund Rytman (FrP)

Jan Tore Sanner (H)

Torgeir Trældal (FrP)

Gina Knutson Barstad (SV)

Nikolai Astrup (H)

Siri A. Meling (H)

Geir Pollestad (Sp)

Laila Dåvøy (KrF)

Borghild Tenden (V)

Generelt

Stortingets EFTA-/EØS-delegasjon deltar formelt i tre parlamentarikerkomiteer. For det første en «Committee of Members of Parliament of the EFTA Countries», forkortet EFTA/CMP, som består av representanter for nasjonalforsamlingene i de fire EFTA-statene Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. Denne komiteen ble formelt opprettet i 1977, men har røtter tilbake til 1963.

Ved EØS-samarbeidets ikrafttreden 1. januar 1994 opprettet man en «Committee of Members of Parliament of the EFTA States», forkortet EFTA/MPS, som består av folkevalgte fra de tre EFTA-statene som er med i EØS, Norge, Island og Liechtenstein. Her har sveitsiske representanter observatørstatus. Disse to komiteene møtes sammen.

Parlamentarikersamarbeidet i EFTA er hjemlet i Anneks S til EFTA-konvensjonen av 1960, som ble revidert i 2001.

For det tredje finnes det en egen EØS-parlamentarikerkomité hvor også folkevalgte fra EU-landene møter. Denne er hjemlet i EØS-avtalen. I denne komiteen samles delegasjoner fra de tre EFTA-statene i EØS og representanter for Europaparlamentets delegasjon for kontakt med EFTA og EFTA-landene. Også her har sveitserne observatørstatus. Det har for øvrig vært regelmessige møter mellom EFTA-parlamentarikerne og representanter for Europaparlamentet siden 1981.

Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen kommer i tillegg til det allerede etablerte, bilaterale samarbeidet mellom Stortinget og Europaparlamentet. Fra 2004 er en delegasjon fra Europaparlamentets side oppnevnt til begge fora.

Gjennom oppfølgingen av St.meld. nr. 23 (2005–2006) Om gjennomføring av europapolitikken, jf. Innst. S. nr. 115 (2006–2007), har Stortinget lagt fornyet vekt på behandling av europaspørsmål. Målet er utdypet innsikt og tidlig involvering fra Stortingets side. Dertil kommer utenriksministeren fra og med 2007 halvårlig til Stortinget med en egen redegjørelse om EØS-samarbeidet og generelle europapolitiske spørsmål, etterfulgt av debatt i Stortinget.

Etter stortingsvalget i 2009 ble antallet varamedlemmer i delegasjonen økt fra 6 til 10, med bakgrunn i et ønske om å gi de faste komiteer ytterligere mulighet til aktivt engasjement i særlig sentrale EU- og EØS-saker. Videre har delegasjonen og dens enkeltrepresentanter aktivt benyttet de ulike møteplasser og muligheter for kontakt med europaparlamentarikere i 2010 til å ta opp aktuelle EU- og EØS-relevante saker.

Med tanke på en ytterligere forsterkning av kontaktene mellom Europaparlamentet og de norske folkevalgte, har Stortinget etablert et eget kontor i Norway House i Brussel. En egen medarbeider i internasjonal avdeling skal bistå Stortingets organer i kontakten mot Europaparlamentet. Åpningen av kontoret fant sted i forbindelse med stortingspresidentens offisielle besøk i november 2010.