12. Vest-Norden

Parlamentarisk samarbeid mellom Færøyene, Grønland og Island har røtter tilbake til 1985, men samarbeidet ble mer formalisert i 1997 da landene vedtok sin nåværende samarbeidsavtale og forretningsorden, og man endret navnet fra Vestnordisk samarbeidsforum til Vestnordisk Råd. Færøyenes Lagting, Islands Allting og Grønlands Landsting velger 6 representanter hver til Vestnordisk Råd, dvs. 18 medlemmer i alt.

Stortingets presidentskap besluttet høsten 2002 å etablere et tettere samarbeid med Vestnordisk Råd, og stortingsrepresentanter har siden deltatt på konferanser i regi av Vestnordisk Råd som observatører og som gjest ved årsmøtene til Vestnordisk Råd. Ved årsmøtene har et medlem av presidentskapet deltatt. Ved temakonferansene har representanter fra relevante fagkomiteer deltatt.

På Vestnordisk Råds temakonferanse på Færøyene 7.–9. juni 2011 var det bred deltakelse fra Stortinget. Stortingsrepresentant Rigmor Andersen Eide er Nordisk Råds presidiums rapportør for Vest-Norden og deltok alle dagene. Temakonferansen var todelt. Under den første delen var tema Fremtidige løsningsmodeller for eldreboliger i Vest-Norden. Her deltok Tore Hagebakken på vegne av Stortingets helse- og omsorgskomité og holdt innlegg om norske forhold og planer. På temakonferansens annen del som omhandlet sjøberedskap i Nord-Atlanteren deltok Thor Lillehovde fra Stortingets justiskomité og Øyvind Halleraker fra Nordisk Råds miljøkomité/Stortingets samferdselskomité. Halleraker holdt det norske innlegget.

På Vestnordisk Råds årsmøte som fant sted i Bifröst på Island 23.–26. august 2011 deltok visepresident Marit Nybakk.