1. Innledning

Det politiske samarbeidet i Nordisk råd bygger på et ønske om å styrke fellesskapet mellom de nordiske land og deres befolkninger. Nordisk råd er en aktiv aktør i regionalt samarbeid i Nordens nærområder, det være seg i Vest-Norden, Arktis, Barentsregionen og Østersjøregionen, samt i partnerskapene i Den nordlige dimensjon.

Nordisk råd utøver parlamentarisk kontroll med Nordisk ministerråd og behandler og uttaler seg om de forslag som ministerrådet fremlegger for rådet. Nordisk ministerråd og de nordiske lands regjeringer må ta stilling til og rapportere tilbake til Nordisk råd om de forslag som rådet fremmer.

Delegasjonen til Nordisk råd prioriterer arbeidet med et godt naboskap fra Vest-Norden til Østersjøregionen. Dette er et samarbeid som også omfatter parlamentariske organer i nord. Delegasjonen arrangerte i Harstad i april 2013 Barents parlamentarikerkonferanse.

I 2013 er det norsk formannskap i Nordisk råd. I det norske formannskapsprogrammet prioriteres tre områder:

  • Et effektivt Norden,

  • Samarbeid i nordområdene,

  • Nordisk utenriks- og forsvarspolitikk samt samfunnssikkerhet.

Etter delegasjonens oppfatning må det være nære kontakter med EU og Europaparlamentet for å få til et mer effektivt Norden. Nordisk samarbeid har i økende grad blitt en integrert del av europapolitikken, både politisk og strategisk. Dette gjelder særskilt på områder hvor de nordiske landene har sammenfallende interesser. Nordisk samarbeid kan gi en merverdi når europeisk politikk skal utformes. Mange av grensehindringene mellom de nordiske land må også finne sin løsning under hensyntaken til EUs regelverk. Delegasjonen mener at Nordisk ministerråd må sørge for en videreføring av Grensehinderforumets arbeid for å sikre borgernes rettigheter.

Delegasjonen ønsker å få belyst mulighetene for økt økonomisk samarbeid i Barentsregionen. Et nøkkelelement er samarbeidet mellom de nordiske landene og Russland på områder som økonomi, infrastruktur og kultur. Delegasjonen vil følge opp arbeidet i Den nordlige dimensjon og dens fire partnerskap: miljø, sosiale spørsmål og velferd, infrastruktur og logistikk samt kultur.

Delegasjonen har arbeidet aktivt med å få forsvarspolitikk, utenrikspolitikk og samfunnssikkerhet forankret i rådets arbeid. Delegasjonen arrangerte et seminar i mars om samfunnssikkerhet og beredskap som skapte grunnlag for en uttalelse fra Nordisk råd til ministrene ansvarlige for samfunnssikkerhet hvor det legges vekt på god kontakt med nordiske parlamentarikere i dette viktige arbeidet.

I april hadde Nordisk råd en sesjon om nordisk samarbeid om forsvars- og utenrikspolitikk samt samfunnssikkerhet. Et resultat fra denne sesjonen er at Nordisk råds presidium skal møte de nordiske forsvarsministrene 30. september 2013. Møtet vil bli ledet av Nordisk råds president. Nordisk råd anser at slike møter kan være et viktig forum mellom nordiske regjeringsrepresentanter og Nordisk råds parlamentarikere på saksområder hvor det ikke er etablert noen formelle ministerråd.

Delegasjonen anser at økt meningsutveksling mellom de nordiske regjeringer og Nordisk råd om forsvarspolitisk og utenrikspolitisk samarbeid samt samfunnssikkerhet og beredskap, vil styrke legitimiteten og bedre effektiviteten i samarbeidet.

Oslo, 31. august 2013

Marit Nybakk

delegasjonsleder