Nordisk råds pris for barne- og ungdomslitteratur

I samarbeid med Norden i Fokus arrangerte delegasjonen en debatt om en ny pris for barne- og ungdomslitteratur på Litteraturhuset 18. oktober 2012.

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen debatterte spørsmålet med statssekretær Kjersti Stenseng. Journalist Marte Spurkland ledet debatten. Litteraturkritiker Odd Gaare, barnebokforfatter Linn T. Sunne og litteraturforsker Nina Christensen deltok også.

Seminar om samfunnssikkerhet og beredskap

I samarbeid med Nordforsk arrangerte delegasjonen den 20. mars 2013 i Stortinget et seminar om samfunnssikkerhet og beredskap. Seminaret var en del av det norske formannskapsprogrammet for Nordisk råd i 2013.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo viste til at Den nordiske solidaritetserklæringen er sentral og stiller store forventninger til den nordiske beredskap for å sikre samfunnssikkerheten. Informasjonssikkerhet og cyberkriminalitet er viktige områder for samarbeid i Norden. Hun understreket også betydningen av felles øvelser i Norden om militær støtte til sivil beredskap.

Eksperter fra Nordforsk som har iverksatt et nordisk forskningsprogram om samfunnssikkerhet og beredskap, og eksperter fra alle de nordiske land belyste problemstillinger om sårbarhet, krisehåndtering med vekt på forebyggende tiltak, beskyttelse av kritisk infrastruktur, trusselen mot cyberrommet og nordisk samarbeid om digital sikkerhet, militær støtte til sivil samfunnsberedskap og landenes evne til å ta i mot hjelp utenfra.

Delegasjonsleder Marit Nybakk konkluderte med at seminaret viser behovet for et økt og tettere samarbeid om samfunnssikkerhet. Det kan være behov for å se nærmere på avtalen om nordisk redningssamarbeid (NORDRED) og få til nærmere kontakt mellom parlamentarikerne i Nordisk råd og ministrene ansvarlig for samfunnssikkerhet, de såkalte «Haga»-ministrene.