6.9 Velferd og mangfold

Velferdsutvalgets forslag «Nordisk alkohol- og tobakkspolitikk i et folkehelseperspektiv» (A 1566/Velferd), vakte debatt under sesjonen. Utvalgsleder Siv Friðleifsdóttir, Island, presenterte forslaget og dets 12 ulike underpunkter, hvorav 9 hadde et enstemmig utvalg bak seg. Forslagene om å arbeide for et tobakksfritt Norden i 2040, en reduksjon på 10 pst. i det globale alkoholkonsumet i 2025, samt en promillegrense på 0,2 promille for alle motordrevne farkoster, hadde en delt innstilling hvor Fremskrittspartiet tilhørte et mindretall i Velferdsutvalget.

Sonja Mandt (A) var sosialdemokratenes talsperson for forslaget. Hun understreket alvoret i temaet og fremhevet forslaget om innføring av alkolås for yrkessjåfører og personer som er dømt for promillekjøring.

Vigdis Giltun (Frp) talte varmt for flere av de foreslåtte tiltakene og redegjorde kort for hvorfor de ikke kunne støtte hele utvalgsforslaget. Giltun pekte på at det er skadevirkningene av tobakks- og alkoholbruk som det bør arbeides mot, ikke varen som sådan. Giltun etterlyste mer forskning før hun ville gå inn for en promillegrense på 0,2 til sjøs.

Under denne delen av sesjonen ble det nordiske samarbeidsprogrammet for arbeidslivssektoren 2013–2016 presentert. Utvalgsforslagene om «ADHD-diagnostisering og medisinering av barn og unge i Norden» (A 1551/Velferd), utvalgsforslag om «Ungdomsarbeidsledighet – en nordisk krisepakke» A 1572/Kultur og medlemsforslaget «Kultur og helse i nordisk samarbeid» ble vedtatt av plenarforsamlingen.