7.2 Andre saker

Det svenske formannskapet i Nordisk ministerråd ved samarbeidsminister Eva Björling rapporterte om aktiviteten i formannskapsperioden så langt i 2013. Formannskapet ønsker mer fleksibilitet og politisk dynamikk for formannskapslandet. For å oppnå dette er det satt av 45 mill. kroner på Nordisk ministerråds budsjett som formannskapet disponerer, det arbeides med felles visjon blant samarbeidsministrene for det nordiske samarbeidet, samt ved å se på nytt hvordan arbeidet med å løse grensehindringer mellom de nordiske landene er organisert.

Samarbeidsminister Björling kom også inn på arbeidet mot ungdomsledighet og den nordiske kulturfestivalen «Nordic Cool» i Washington DC i februar/mars.

Den svenske samarbeidsminister Eva Björling gav også en foreløpig meddelelse om rekommandasjonen 38/2012 «En nordisk krisepakke mot ungdomsarbeidsledighet». Det ble holdt et statsministermøte den 16. mai 2013 hvor dette temaet ble tatt opp. I prosjektet «Bærekraftig nordisk velferd» 2013–2015 vil den høye ungdomsledigheten bli tatt opp. Nordisk ministerråd har også tatt initiativ for å bekjempe frafall i skolen og uføretrygd til unge grunnet psykiske problemer.

Som talsperson for Kulturutvalget fremholdt Olemic Thommesen (H) viktigheten av samarbeid med bedriftene og satsing på lærlingeordningen for å løse ungdomsledigheten.

Problemet må løses i partnerskap mellom kommunene, bedriftene, skolene og de unge selv.

Den danske samarbeidsministeren Manu Sareen gav en meddelelse på rekommandasjon 30/2012 om en generell avgift på finansielle transaksjoner. Ministeren sa at det ikke var enighet om å innføre en slik avgift mellom de nordiske landene og at Nordisk ministerråd ikke vil arbeide videre med saken.

Geir-Ketil Hansen (SV) uttrykte, som talsperson for Den venstresosialistiske grønne gruppen, undring over at Nordisk ministerråd ikke ville arbeide videre med saken og at flertallet i Næringsutvalget i Nordisk råd er enig i dette.

Torfinn Opheim (A) uttrykte, som talsmann for den sosialdemokratiske gruppe, enighet i ønsket om å få en avgift på finansielle tjenester, men at tiden nå ikke er moden for et samarbeid om dette på et nordisk nivå. Opheim støttet derfor at saken bør anses som sluttbehandlet.

Endelig ble utvalgsforslaget «Nordisk sikkerhetspolitikk i et langsiktig miljø- og klimapolitisk perspektiv» (A 1585/miljø) vedtatt av plenarforsamlingen.