Vedlegg 5: Brev fra Utenriksdepartementet v/utenriksministerentil Senterpartiets stortingsgruppe, datert 26. november 2002

Spørsmål vedrørende St.prp. nr. 1 - Nedleggelse av ambassadene i Abu Dhabi og Bagdad

Det vises til brev fra Senterpartiets Stortingsgruppe av 21. november 2002 v/ Stortingsrepresentant Åslaug Haga.

Som anført i St.prp. nr. 1 (2002-2003) ble ambassaden i Abu Dhabi opprettet ved at vi kort tid etter Golf-krigen flyttet ambassaden i Kuwait dit. Bakgrunnen for etableringen var særlig næringslivsinteresser. Norske bedrifter som i dag har virksomhet i Emiratene er imidlertid stort sett veletablerte. Bortsett fra de konsulære oppgavene er det således etter vårt syn begrenset behov for stasjonen.

Med i denne vurderingen teller at Norge de senere årene har bygget opp et relativt omfattende nærvær i regionen. Vi har fullt oppsatte ambassader i Riyadh, Cairo, Tunis, Amman og Damaskus. Det legges derfor til grunn at de konsulære oppgavene kan løses ved overføring til andre ambassader i regionen.

Ved St.prp. nr. 42, Innst. S. nr. 135 (2000-2001) Om økonomiske konsekvenser av formannskapet i komiteen som overvåker gjennomføringen av sanksjonene mot Irak ble det i 2001 midlertidig etablert en ambassade i Bagdad. Bakgrunnen for dette var at det norske medlemskapet i FNs sikkerhetsråd, og det norske formannskapet i komiteen som overvåker gjennomføringen av sanksjonene mot Irak, gjorde det viktig å være representert i landet. Når Norge fra 1. januar 2003 trer ut av Sikkerhetsrådet, og derved avslutter sitt formannskap i Sanksjonskomiteen, faller hovedbegrunnelsen for å være representert i Bagdad bort.