Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til forsvarskomiteen, datert 28. november 2007

St.prp. nr. 1 (2007-2008) - svar på spørsmål fra forsvarskomiteen

Det vises til brev av 20. november 2007 med ett spørsmål i forbindelse med forsvarskomiteens behandling av St.prp. nr. 1 (2007-2008).

Svar på spørsmålet følger vedlagt.

Spørsmål

Har FLO/TV inntil nå vært unntatt fra interneffektivisering?

Svar:

Ved behandlingen av Innst. S. nr. 234 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 42 (2003-2004), understreket Stortinget at en videre effektivisering av virksomheten i FLO ville være av avgjørende betydning i det videre moderniseringsarbeidet i Forsvaret, og at det var av overordnet betydning å raskt nå de omstillingsmål som var satt for FLO. Stortinget sluttet seg samtidig tii at det skulle tas sikte på at Forsvarets logistikkorganisasjon, avdeling for tungt vedlikehold (FLO/TV), skulle omorganiseres til et statlig/privateid aksjeselskap, skilt ut fra Forsvarets organisasjon.

FLO/TV ble på denne bakgrunn gitt i oppdrag å tilpasse og effektivisere virksomheten slik at verkstedene bie konkurransedyktige i forkant av en omgjøring til aksjeselskap. Stortinget besluttet imidlertid ved behandlingen av Innst. S. nr. 137 (2004-2005), jf. Dok. nr. 8:37 (2004-2005), at de seks verkstedene tilknyttet FLO/TV skulle opprettholdes og gis nødvendige oppdrag for å sikre driften inntil endelig avklaring orn organisasjonsform var behandlet i Stortinget. Dette la noen begrensninger på hvor mye effektiviseringsgevinster det i en periode var mulig å realisere. FLO/TV har imidlertid ikke vært unntatt fra interneffektivisering.

Den sittende regjeringen igangsatte så - kort tid etter at den overtok - et kvalitetssikringsarbeid av de forutgående utredninger knyttet til en eventuell omdanning av FLO/TV til aksjeselskap. På bakgrunn av dette, og i samsvar med forsvarssjefens anbefaling, ble arbeidet med å omdanne FLO/TV til aksjeselskap avsluttet til fordel for interneffektivisering.

Spørsmål

Hva slags tiltak er det departementet ser for seg når det gjelder det igangsatte arbeidet med å interneffektivisere FLO/TV?

Svar:

Interneffektiviseringen av FLO/TV vil bli gjennomført som en del av en større interneffektivisering av hele vedlikeholdsvirksomheten i FLO. Dette inkluderer, i tillegg til verkstedene i FLO/TV, også verkstedene tilknyttet FLO/Avdeling for produksjon. FLO har i samarbeid med berørte arbeidstakerorganisasjoner identifisert en rekke tiltak for å effektivisere vedlikeholdskapasitetene i FLO. De tiltakene FLO vil gjennomføre vil, slik de nå foreligger, ikke innebære noen oppsigelser, organisasjons- eller lokaliseringsendringer, og grupperer seg blant annet rundt følgende hovedpunkter:

  • – Forbedring av prosesser i vedlikeholdskjeden ved å forbedre samarbeidet mellom FLO/Investering, FLO/Systemstyring og verkstedene. Dette skal gjøres ved blant annet å opprette referanseverksteder med ansvar for teknisk oppfølging av utpekte materielltyper fra "vugge til grav". Det skal også utarbeides en oversikt med hensyn til hvilket vedlikehold som utføres på de ulike verkstedene i FLO. Tiltak som har til hensikt å bedre prosesser knyttet til etterforsyning av reservedeler, skal også iverksettes.

  • – Innføring av kvalitetsstyring og helhetlig produksjonsplanlegging ved alle verksteder med den hensikt å skape et bedre grunnlag for å maksimere prosesser og prosedyrer innenfor FLOs verkstedskapasiteter. Hensikten med dette er å sikre god styring og oppfølging av verkstedskapasitetene. Som et ledd i dette vil det bli innført tidsregistrering også ved FLO-verksteder utenom FLO/TV.

  • – Tilsette fast personell i stedet for å nytte innleid arbeidskraft der dette er totaløkonomisk lønnsomt. Innleid personell skal primært benyttes til å bistå ved topper eller ved spesialiserte/irregulære oppgaver.

  • – Investere i eiendom, bygg og anlegg for å organisere verkstedsarealer mer hensiktsmessig og derved redusere driftskostnader.