Kopi av brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/ekspedisjonssjefen og avdelingsdirektøren til Arbeids- og velferdsdirektoratet, datert 15. november 2007

Angående foreslått regelendring på attførings­områdct, redusert periode for ytelse i ventetid på arbeid fra 6 til 3 måneder

Vi viser til St.prp. nr. 1 (2007-2008) og forslag om å redusere perioden for attførings­penger i ventetid på arbeid fra 6 til 3 måneder med virkning fra 1. januar 2008.

Attføringspenger kan som kjent ytes i ventetid på arbeid til personer som er ferdig attført og er reelle arbeidssøkere, dvs. at de må være villige til å ta ethvert høvelig arbeid på kort varsel og drive aktiv arbeidssøking eller annen aktivitet for å komme i arbeid. Et stramt arbeidsmarked og stort behov for arbeidskraft tilsier at det er gode muligheter for å få en positiv effekt av den foreslåtte regelendringen.

Tilgjengelig statistikk, som departementet har mottatt fra direktoratet, viser at det i gjennomsnitt per måned for 2006 og 2007 er om lag 4200 personer som mottar attføringspenger i ventetid på arbeid. Dette svinger noe gjennom året. Ved utgangen av september 2007 var det vel 5100 brukere av ordningen. Av disse har om lag 850 brukere, eller 16 prosent, en varighet på over 3 måneder. Dette tyder på at Arbeids- og velferdsetaten allerede gjør et godt arbeid overfor gruppen som mottar denne trygdeytelsen.

Departementet ber direktoratet i tiden fremover legge ekstra vekt på at personer under attføring og i ventetid får aktiv og tidlig oppfølging, slik at de kan komme over i arbeid snarest mulig etter fullført attføring. Dette gjelder også forut for regelendringen.