Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

2. Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at forslagene gjelder mindre endringer i fødselspermisjonsordningen med sikte på tilpasning til tidskontoordningen og fedrekvoten. Komiteen er enig i en tilpasning av lovteksten mht. deltidsarbeidende. Det er forutsatt at tidskontoordningen også skal gjelde for arbeidstakere med redusert arbeidstid så sant de arbeider mer enn 50 % av full stilling. Komiteen er enig i at endringen også gjelder ved adopsjon.

       Komiteen har merket seg endringen i sjømannsloven for å gjøre det mulig å ta ut en kombinasjon av hel og delvis permisjon fram til barnet nærmer seg 3 år. Komiteen er enig i forslaget om at formuleringen « i barnets første leveår » tas ut av lovteksten. Når det gjelder regulering av de fire ukene (fedrekvoten), er komiteen enig i at det skal bli mulig for far å ta ut fedrekvoten, uten hensyn til om mor gjenopptar arbeidet, påbegynner eller gjenopptar utdanning på heltid eller er forhindret fra å ta seg av barnet fordi hun er innlagt i helseinstitusjon eller er så syk at hun er helt avhengig av hjelp fra faren til å ta seg av barnet. Dette gjelder også adoptivforeldre.

       Komiteen er også enig i at det åpnes for at faren skal kunne ta ut fedrekvoten samtidig med at moren tar ut tidskonto eller mottar graderte fødselspenger på inntil 50 %.