2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Sortåsløkken, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, viser til at lovendringen er en oppfølging av EØS-avtalen, og har merket seg at lovforslaget går lenger enn direktivet på enkelte punkter.

       Ettersom denne loven om medisinsk utstyr er en rammelov, vil komiteen peke på at det er viktig å opprettholde og forbedre eksisterende lovgivning for ulike typer medisinsk utstyr.

       Komiteen mener det er nødvendig å foreta en prinsipiell gjennomgang av hvordan området for medisink utstyr mest hensiktsmessig kan reguleres. Det må arbeides for en samling av de eksisterende lover.

       Komiteen er førnøyd med at det arbeides med kvalitetssikring av rutiner innen helsevesentet. Innføring av kvalitetssikringssystemer for bruk av medisinsk utstyr vil øke pasientenes sikkerhet, redusere antall uhell og nesten-uhell, samt sikre rapportering.

       Komiteen er glad for utvidelse av produktspektret av medisinsk utstyr til også og gjelde bl.a. odontologiske produkter, linser og briller og in-vitro diagnostisk utsyr. Når det gjelder odontologiske produkter hvor det ikke eksisterer lovgivning i dag, må det utformes lovverk som regulerer dette området.

       Komiteen vil påpeke viktigheten av å ivareta pasiententens rettigheter og sikkerhet. Det må derfor bli tilsvarende strengere kontroll med medisinsk utstyr, som importeres fra land utenfor EØS-området.

       Komiteen har videre ingen merknader til det nærmere innholdet i bestemmelsen, og slutter seg til departementets forslag.