4. Unntak fra krav til teoretisk del (§ 19)

       Departementet foreslår å lovhjemle forskrift om unntak fra kravet om at alle allmenne fag skal være bestått før fagbrev kan utstedes. Det var slik dispensasjonsadgang før 1994. Departementet forutsetter her en begrenset dispensasjonsadgang med klare avgrensninger og etter individuell vurdering. Unntaket vil gjelde lærlinger med sakkyndig erklæring f.eks. om dysleksi, som gjør at det bare bør stilles krav om deltatt og ikke bestått teorifag for å få fag- eller svennebrev. Det kan også være aktuelt i tilfeller der enkelte felles allmenne fag mangler fra grunnskole gjennomgått i et annet land. Det kan også som tidligere gjøres unntak for krav om bestått i engelsk for lærlinger som har vært fritatt for dette faget i grunnskolen.

       Komiteen vil understreke betydningen av at det tas hensyn til ungdommer med spesielle problemer, uten at dette svekker fag- og svennebrevets status. Det antas at det er snakk om svært små grupper av lærlinger som kan ha behov for dispensasjon fra kravet om bestått teoridel.

       Komiteen støtter departementets forslag til forskrift om at det i spesielle tilfeller bare bør stilles krav om deltatt og ikke bestått i teorifag for å få fag- eller svennebrev. Komiteen vil for øvrig vise til at slike saker avgjøres av Yrkesopplæringsnemnda i det enkelte fylke.