6. Hjelpemiddelsentralene - vedtaksmyndighet og ankeadgang

6.1 Sammendrag

       Departementet foreslår at hjelpemiddelsentralene får vedtaksmyndighet i alle hjelpemiddelsaker med Rikstrygdeverket som ankeinstans. Etter gjeldende rett har sentralene bare myndighet til å innvilge, men ikke å avslå krav om hjelpemidler. Hensikten med dette forslaget er å få en lik og mer effektiv saksbehandling.

       Departementet forutsetter at det i forbindelse med overføringen av vedtaksmyndighet etableres egne trygdefaglige enheter ved hjelpemiddelsentralene, slik at det foretas en klar rolle- og ansvarsfordeling mellom formidlingsfaglig rådgivning og avgjørelsesmyndighet.

       Endringen foreslås å tre i kraft fra 1. januar 1997. Kvaliteten i avgjørelsene antas å bli betydelig forbedret ved at den formidlingsfaglige og trygdefaglige kompetansen samles på fylkesnivå. Dette forventes å føre til at utlevering av ikke hensiktsmessige eller unødvendig dyre hjelpemidler i stor utstrekning kan unngås. Dette antar departementet vil føre til innsparinger, uten at det er mulig å tallfeste dette. Administrativt vil ordningen bety en forenkling.

6.2 Komiteens merknader

       Komiteen gir sin tilslutning til at hjelpemiddelsentralene får vedtaksmyndighet i alle hjelpemiddelsaker. Komiteen merker seg at forslaget bl.a. er basert på vellykkede prøveprosjekter i noen fylker.