4. Forslag frå mindretal

Forslag frå Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristeleg Folkeparti:

Forslag 1

       I lov av 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) gjøres følgende endringer:

§ 8 a annet ledd andre punktum skal lyde:

       Dette innebærer at utlendingen gis flyktningestatus etter FNs flyktningekonvensjon eller arbeidstillatelse eller oppholdstillatelse etter § 8 annet ledd.

§ 8 a tredje ledd første punktum skal lyde:

       Tillatelsen kan fornyes eller forlenges i inntil to år fra det tidspunktet søkeren første gang fikk tillatelse.

§ 8 a fjerde ledd skal lyde:

       Søknad om asyl fra utlending som nevnt i annet ledd kan stilles i bero i inntil to år fra det tidspunkt søkeren første gang fikk tillatelse. Når adgangen til å gi kollektiv beskyttelse er bortfalt, jf. første ledd, eller det gått to år siden søkeren første gang fikk tillatelse, skal søkeren informeres om at asylsøknaden bare tas under behandling dersom søkeren innen en fastsatt frist uttrykkelig tilkjennegir ønske om dette.

§ 17 siste ledd annet punktum skal lyde:

       Etter anmodning skal som hovedregel Utlendingsdirektoratet også gi midlertidig oppholdstillatelse eller arbeidstillatelse til asylsøker som har fått et endelig avslag som for tiden ikke iverksettes.

§ 17 siste ledd nytt fjerde og femte punktum skal lyde:

       Dersom asylsøker har innehatt midlertidig oppholdstillatelse eller arbeidstillatelse innvilget i samsvar med annet punktum i to år, kan det gis tillatelse som kan danne grunnlag for bosettingstillatelse. Etter ett år med slik tillatelse skal det gis bosettingstillatelse dersom vilkårene for å inneha tillatelsen fortsatt er til stede og vilkårene for øvrig er oppfylt, jf. § 12.

Forslag 2

II.

       Denne loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Endringen i § 17 trer i kraft straks.

Forslag frå Senterpartiet og Kristeleg Folkeparti:

Forslag 3

§ 47 tredje ledd skal lyde:

       Med bøter eller med fengsel inntil 5 år straffes den som i vinnings hensikt driver organisert virksomhet med sikte på mot betaling å hjelpe utlendinger til ulovlig å reise inn i riket eller til en annen stat.