20. Kapittel 20 Administrative organer

       Det foreslås i kap. 20 bestemmelser om

- trygdeetaten (§ 20-1)
- Rikstrygdeverket (§ 20-2)
- fylkestrygdekontorene og hjelpemiddelsentralene (§ 20-3)
- trygdekontorene (§ 20-4)
- arbeidsmarkedsetatens organer (§ 20-5)
- Ankenemnda for sykepenger i arbeidsgiverperioden (§ 20-6 )
- trygderevisjonen (§ 20-7)
- forskrifter (§ 20-8).

       Det foreslås i Ot.prp.nr.26 (1996-1997) endringer i Rikstrygdeverkets organisasjon. Med sikte på å skape klarere styringslinjer og ansvarsforhold mellom departementet og Trygdedirektøren/Rikstrygdeverket og mellom Trygdedirektøren og den ytre trygdeetat, foreslås det at Rikstrygdeverkets styre avvikles. Dagens situasjon, der styret forutsettes å ha visse funksjoner som organ for administrativ utvikling og kvalitetskontroll, fører etter departementets syn i praksis til en uklar oppgavefordeling. Avviklingen av Rikstrygdeverkets styre foreslås gitt virkning fra 1. mai 1997. Utgiftene til styret utgjorde om lag kr 200.000 i 1995. Ledige midler på budsjettet for 1997 forutsettes omdisponert til andre administrative formål i Rikstrygdeverket.

20.1 Komiteens merknader

       Komiteen merker seg at departementets forslag i det store og hele baserer seg på det solide arbeid som Trygdelovutvalget fremla. Komiteen merker seg at departementet foreslår å ha en generell fullmakt til å gi forskrifter om folketrygdens organer. Komiteen vil støtte dette, men anser det som viktig at man også i fremtiden følger Trygdelovutvalgets anbefaling om å innarbeide de fleste forskrifter i loven når ikke særlig tunge argumenter taler mot dette prinsippet, som Regjeringen jo selv har fulgt i det foreliggende lovforslag.

20.1.1 Til § 20-2

       Komiteen merker seg at departementet foreslår å avvikle styret for Rikstrygdeverket. Dette er et standpunkt som komiteen deler ut fra det forhold at organer med myndighetsutøvelse bør ha en styringsstruktur som understreker det konstitusjonelle og politiske ansvar som slik myndighetsutøvelse medfører. En nedleggelse av styret vil også motvirke uklarheter i ansvars- og oppgavedelingen mellom departementet, Rikstrygdeverkets styre og trygdedirektøren.