9. Økning av nedre grense for trygdeavgift

Sammendrag

Etter folketrygdloven § 23-3 fjerde ledd skal det ikke betales trygdeavgift når inntekten er mindre enn 17 000 kroner. Denne grensen foreslås økt til 21 400 kroner.

Det vises til forslag til endring i folketrygdloven § 23-3 fjerde ledd. Departementet foreslår at endringen trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1999.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Tverrpolitisk Folkevalgte, slutter seg til Regjeringens forslag til endring i folketrygdloven § 23-3 fjerde ledd.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Tverrpolitisk Folkevalgte har som et mål at ungdom under utdanning skal få bedre kår. Det er et ønske fra disse medlemmer at ungdom selv skal få en økt mulighet til å medvirke til dette gjennom arbeid i fritid og ferie. Ofte er det slik at ungdom ønsker å arbeide for å unngå å opparbeide seg en høy studiegjeld.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Tverrpolitisk Folkevalgte mener dette er en sunn tankegang, og vil oppmuntre til dette gjennom å heve grensen på det skattefrie beløpet den enkelte ungdom kan tjene til 30 000 kroner. Dette vil betyr økt handlefrihet og trivsel for ungdom i utdanningsfasen. I dag opplever mange som er ferdig utdannet at avdrag på lån og gjeldsrenter er en stor belastning, og ved å øke den skattefrie grensen til 30 000 kroner vil mange kunne unngå eller få redusert sine belastninger når de har avsluttet sin skolegang.

Disse medlemmer slutter seg for øvrig til Regjeringens forslag.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«I lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endring:

I.

§ 23-3 fjerde ledd skal lyde:

Det skal ikke betales avgift når inntekten ikke overstiger 28 800 kroner. Avgiften må ikke utgjøre mer enn 25 pst. av den del av inntekten som overstiger 28 800 kroner.

II.

Endringen under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1999.»

Komiteens medlemmer fra Høyre vil heve frikort på hva den enkelte ungdom kan tjene til 27 000 kroner. Dette vil bety økt handlefrihet og trivsel for ungdom i utdanningsfasen. I dag opplever mange som er ferdig utdannet at avdrag på lån og gjeldsrenter er en stor belastning, og ved å øke frikortgrensen til 27 000 kroner vil mange kunne unngå eller få redusert sine belastninger når de har avsluttet sin skolegang. Disse medlemmer viser til at en nedre grense for å betale trygdeavgift på 25 800 kroner, innebærer en frikortgrense på 26 999 kroner.

Disse medlemmer slutter seg for øvrig til Regjeringens forslag.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

«I lov av 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endring:

I.

§ 23-3 fjerde ledd skal lyde:

Det skal ikke betales avgift når inntekten ikke overstiger 25 800 kroner. Avgiften må ikke utgjøre mer enn 25 pst. av den del av inntekten som overstiger 25 800 kroner.

II.

Endringen under I trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 1999.»

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti har tidligere foreslått en heving av nedre grense for trygdeavgift for å gi redusert skatt til ungdom med sommerjobb, uten å ha fått forslaget vedtatt. Dette medlem er derfor tilfreds med at Regjeringen fremmer dette forslaget, selv om økningen i beløpsgrensen er beskjeden. Dersom Regjeringen får flertall for dette forslaget for inntektsåret 1999 bør en ytterligere økning i beløpsgrensen vurderes for neste inntektsår.