15.1 Skattefritak for kontantstøtte

Sammendrag

I skatteloven § 42 tredje ledd er det bestemmelser om skattefrihet for diverse inntekter som ellers ville eller kunne ha blitt skattepliktige etter skattelovens generelle bestemmelser om skattepliktig inntekt. Departementet foreslår derfor at det i skatteloven § 42 tredje ledd bokstav f gis en bestemmelse om at kontantstøtten skal være skattefri. Endringen foreslås å tre i kraft straks med virkning fra og med 1998 fordi kontantstøtten gjelder fra og med 1998.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Tverrpolitisk Folkevalgte, slutter seg til Regjeringens forslag om endring i skattelovens § 42 tredje ledd bokstav f som bestemmer at kontantstøtten skal være skattefri.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at disse partiene er imot kontantstøtten. Disse medlemmer støtter av den grunn ikke Regjeringens forslag til endring i skatteloven om å gjøre kontantstøtten skattefri.

15.2 Kontantstøtten og foreldrefradraget

Sammendrag

Departementet anser det lite ønskelig at retten til foreldrefradrag begrenses på grunn av skattefri kontantstøtte. Det vil også forenkle praktiseringen av foreldrefradrag at forholdet til kontantstøtte er uten betydning. En har vurdert behovet for å regelfeste dette på en udiskutabel måte gjennom en lovendring. På grunn av kontantstøttens generelle utforming må det imidlertid kunne anses som gjeldende rett at foreldrefradrag ikke skal reduseres med støttebeløpet. Departementet legger til grunn at likningsmyndighetene vil følge dette syn, og særskilt lovendring blir da unødvendig.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Tverrpolitisk Folkevalgte, slutter seg til Regjeringens vurdering av at kontantstøtten er uten betydning for praktiseringen av foreldrefradrag.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at disse partier er imot kontantstøtten. Disse medlemmer støtter ikke Regjeringens tolkning som innebærer at skattefri kontantstøtte ikke skal begrense retten til foreldrefradrag.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet viser til at Arbeiderpartiets skatteopplegg er styrket med 76 mill. kroner av denne grunn.