4.1 Sammendrag

Lovens virkeområde

Det har siden postloven trådte i kraft 1. juli 1997 blitt stilt spørsmål til departementet om hvilke typer postsendinger loven gjelder for. Spesielt har det vært reist spørsmål om hvorvidt loven gjelder for postsendinger i et geografisk begrenset område eller for eksempel budfirmaers virksomhet.

Departementet ønsker å videreføre begrepet landsdekkende postsending i lovens terminologi. Departementet har funnet det hensiktsmessig å foreta en presisering av virkeområdet i lovteksten. Det kan være grunn til å understreke at dette ikke endrer kravene i loven om at det skal foreligge et tilbud om landsdekkende formidling av postsendinger.

Det er foreslått å ta inn i lovteksten tilleggstekst for å presisere at postformidling som skjer i et begrenset geografisk område også omfattes av lovens virkeområde.

Definisjoner og begreper

Fra enkelte hold er det påpekt at postlovens terminologibruk ikke er konsekvent, ved at begrepene landsdekkende postsending og postsending brukes i samme betydning, og at dette således kan føre til misforståelser. Departementet er derfor kommet til at begrepet landsdekkende postsending bør erstatte postsending enkelte steder i loven.

4.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til at det siden postloven trådte i kraft 1. juli 1997 er blitt stilt spørsmål om hvilke typer postsendinger loven gjelder for. Komiteen viser videre til at det spesielt har blitt stilt spørsmål om hvorvidt loven gjelder for postsendinger i et geografisk begrenset område eller for eksempel budfirmaers virksomhet. Komiteen viser til forarbeidene til loven (Ot.prp. nr. 64 (1995-96)) hvor det uttrykkelig er fastslått at postloven også gjelder for postsendinger i et geografisk område og for budfirmaers og andre virksomheters formidling av postsendinger.

Med bakgrunn i dette støtter komiteen departementet i at dette presiseres i lovtekstens tilleggstekst, slik at det er helt klart at også postformidling som skjer i et begrenset geografisk område omfattes av lovens virkeområde.