15. Inntektsprøving av alders­pensjon ved inntekt i utlandet - folketrygdloven § 19-6

15.1 Sammendrag

Etter folketrygdloven § 19-6 andre ledd skal alderspensjon mellom 67 og 70 år reduseres på grunnlag av inntekt som er pensjonsgivende i folketrygden. Det framholdes at det har vært reist tvil om bestemmelsen gir hjemmel til å ta arbeidsinntekt av samme art i utlandet med i inntektsgrunnlaget for denne inntektsprøvingen.

Det vises til endringer i folketrygdloven som har ført til at det ikke går klart fram av loven at også arbeidsinntekt i utlandet skal tas med i inntektsgrunnlaget for inntektsprøving av alderspensjon mellom 67 og 70 slik etablert praksis er. Det framholdes at det ikke har vært meningen å endre denne praksisen, og departementet foreslår å lovfeste praksisen slik at en unngår misforståelser i framtiden.

Det foreslås at lovendringen skal tre i kraft straks. Det uttales at endringen er en presisering av praksis, og at den ikke har økonomiske eller administrative konsekvenser.

15.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at det er reist tvil om forståelsen av gjeldende bestemmelse, og slutter seg til departementets presisering av lovteksten slik at man unngår misforståelser i framtiden. Flertallet har merket seg at gjeldende praksis er lagt til grunn for departementets presisering.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet vil uttrykke forbauselse over den praksis som proposisjonen viser til når det gjelder arbeidsinntekt i utlandet i forhold til inntektsprøving av alderspensjon mellom 67 og 70 år, og viser til folketrygdlovens § 19-6 andre ledd der det anføres at alderspensjonen mellom 67 og 70 år skal reduseres på grunnlag av inntekt som er pensjonsgivende i folketrygden.

Disse medlemmer vil også vise til at departementet i Ot.prp. nr. 46 (1998-1999) i kap. 15 sier følgende:

«Det vil i de fleste tilfeller si pensjonsgivende inntekt, men bestemmelsen utelukker ikke at annen inntekt av samme art, blant annet arbeidsinntekt i utlandet, ble tatt med i inntektsgrunnlaget.»

Det at en bestemmelse ikke «utelukker» alle andre typer inntekt enn pensjonsgivende inntekt, kan etter disse medlemmers mening ikke bety at disse skal tas med i inntektsgrunnlaget og «regnes som» pensjonsgivende inntekt. Arbeidsinntekt i utlandet gir ikke opptjening til folketrygdytelser i Norge, og bør heller ikke etter disse medlemmers mening inngå i inntektsgrunnlaget ved inntektsprøving av alderspensjon mellom 67 og 70 år.