14. Revisjon av regelverket for meldesystem, refusjon med videre ved samordningspliktige ytelser - samordningsloven §§ 24 - 26 a og folketrygdloven § 22-7

14.1 Sammendrag

Lov av 6. juli 1957 nr. 26 om samordning av pensjons- og trygdeytelser har detaljerte bestemmelser om samordning av ytelser som går inn under loven. Dette gjelder ytelser fra tjenestepensjonsordninger i offentlig sektor, personskadetrygdene, folketrygden og pensjonsordninger med avtalefestet pensjon.

Reglene i samordningsloven om opplysnings- og meldeplikt for den som krever eller mottar en ytelse, og for pensjons- og trygdeordningene, foreslås presisert nærmere. Det foreslås en særskilt hjemmel i loven for at departementet kan gi forskrift om registrering og utveksling av opplysninger.

Det foreslås videre lovfestet at en pensjons- og trygdeordning kan kreve refusjon i etterbetalingsbeløp fra en annen ordning når det skjer samordning og tilpassing av ytelser med tilbakevirkning.

Endelig foreslås at samordningslovens bestemmelser om tilbakekreving ved feilutbetalinger blir revidert etter mønster av bestemmelser i folketrygdloven. Pensjonister som ikke oppfyller sin opplysningsplikt skal i større grad enn i dag få ansvar for feilutbetalinger som systemet fører til.

Det uttales at hensikten med forslagene primært er å forenkle regelverket og å redusere antall feilutbetalinger.

Endringene foreslås å tre i kraft straks, og det uttales at de ikke vil ha administrative eller økonomiske konsekvenser av betydning.

14.2 Komiteens merknader

Komiteen støtter forslaget om en presisering av regelverket for registrering og utveksling av opplysninger, for refusjonsoppgjør mellom ordningene og for ansvarsforhold når melderutinene svikter.