1. Hovedinnhold i proposisjonen

1.1 Sammendrag

I proposisjonen fremjar Nærings- og handelsdepartement forslag om endringar i lov 3. juni 1977 nr. 50 om arbeidstiden på skip (arbeidstidslova) og lov 12. juni 1987 nr. 48 om norsk internasjonalt skipsregister (NIS-lova). Endringane er ei følgje av at det under EØS-avtalen blir stilt nye krav til at sjøfolk og fiskarar skal ha regulert arbeids- eller kviletid.

Forslaget vil også gjennomføre konvensjon nr. 180 om sjøfolks arbeidstid og bemanning av skip, som blei vedteken under ILOs 84. internasjonale arbeidskonferanse for sjøfartsspørsmål i Genève 8. - 22. oktober 1996. Konvensjonen regulerer arbeids- eller kviletid for sjøfolk. Konvensjonen kan òg gjennomførast for fiskarar.

I proposisjonen vert det lagt opp til at kviletid for sjøfolk vert regulert i staden for arbeidstid. Ein føreset at kvile- eller arbeidstid for fiskarar skal regulerast med heimel i lova, som skal gje høve til regulering i forskrift og eventuelt tariffavtale.

I proposisjonen fremjar Nærings- og handelsdepartementet også forslag om ei mindre endring i lov 9. juni nr. 7 1903 om lov om Statskontrol med Skibes Sjødygtighed (sjødyktighetsloven).

1.2 Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg og fra Senterpartiet lederen Magnhild Meltveit Kleppa, har merket seg at det under EØS-avtalen blir stilt nye krav til sjømenn og til fiskere om regulering av arbeids- og hviletid. Kravene er fastsatt i Rådets direktiv 1999/63/EF av 21. juni 1999 og i Europaparlamentets og Rådets direktiv 2000/34/EF av 22. juni 2000. Direktivene skal være implementert i norsk rett innen henholdsvis 30. juni 2002 og 1. august 2003.

I Ot.prp. nr. 51 (2001-2002) fremmer Nærings- og handelsdepartementet forslag om endringer i lov av 3. juni 1977 nr. 50 om arbeidstiden på skip (arbeidstidsloven) og i lov av 12. juni 1987 nr. 48 om norsk internasjonalt skipsregister (NIS-loven) som samsvarer med de nye kravene i EF-retten. I brev fra næringsministeren til komiteen av 15. mai 2002 innstilles det på enkelte presiseringer og korreksjoner ift. hva som foreslås i Ot.prp. nr. 51 (2001-2002). Brevet fra næringsministeren av 15. mai 2002 og brev av 3. mai 2002 fra Norges Rederiforbund til komiteen følger som vedlegg til denne innstillingen, og komiteen viser til disse. Sjømannsorganisasjonene i Norge har i brev til komiteen av 1. juni 2002 kommentert nevnte korrespondanse. Også dette brev følger som vedlegg til innstillingen.

Komiteen har merket seg at forslaget også gjennomfører konvensjon nr. 180 om sjømenns arbeidstid og bemanning av skip, som ble vedtatt under ILOs 84. internasjonale arbeidskonferanse for sjøfartsspørsmål i Genève i oktober 1996. ILO-konvensjon nr. 180 ble fremlagt for Stortinget som den 13. november 1998 ga sitt samtykke til ratifikasjon.

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at innspel frå Norges Rederiforbund og frå Sjømannsorganisasjonene i Norge (Norsk Sjøoffisersforbund, Det norske Maskinistforbund og Norsk Sjømannsforbund), gjev grunn for komiteen til å stille spørsmål ved om denne saka er godt nok førebudd frå departementet si side. Fleirtalet viser til korrespondanse mellom komitéleiaren og næringsministeren på bakgrunn av Norges Rederiforbund sitt brev til komiteen. Fleirtalet finn det oppsiktsvekkjande at statsråd Gabrielsen i brevs form utan atterhald tilrår endringar i innstillinga i forhold til det Regjeringa legg fram i Ot.prp. nr. 51 (2001-2002). Fleirtalet finn det vidare urovekkjande at det frå sjømannsorganisasjonane vert uttrykt at det ikkje har vore kontakt mellom departementet og organisasjonane under førebuing av ei sak dei heilt klart oppfattar som ei svekking av faglege rettar. Fleirtalet viser til at departementet varslar at eit EU-direktiv som regulerer arbeids- og kviletid for fiskarar er planlagt innført ved endring i forskrift. Fleirtalet meiner at også ei eventuell innføring av ei slik forskrift skal førebuast etter uttale frå partane og leggjast fram til handsaming for Stortinget.

Fleirtalet viser vidare til at Sjømannsorganisasjonane i Noreg i notat til komiteen av 22. mai 2002 ber om følgjande endringar i lovteksten:

"§ 3.1.2

Den alminnelige arbeidstid for tilsatte med arbeid som ikke er delt i vakter eller skift, skal legges mellom kl 0600 og 1700.

§ 3.1.3

Utover arbeid i § 3.1.1 og 3.1.2 kan sjøfolk mot godtgjørelse avtalt i tariffavtale også pålegges annen tjeneste som overtidsarbeid.

§ 3.1.4

For overtidsarbeid som skal godtgjøres i penger, betales et tillegg til den hyre som er avtalt med sjømannen for tilsvarende arbeid i hans alminnelige arbeidstid. Tillegget skal minst være 40 %."

Fleirtalet meiner dette er synspunkt som fortel at departementet burde lagt fram for komiteen ei avklaring av konsekvensane. Fleirtalet har ikkje hatt høve til på eiga hand innanfor ei knapp tidsramme å føreta ei slik vurdering og meiner saka bør sendast tilbake til Regjeringa for ei grundigare førebuing.

Fleirtalet fremjar på denne bakgrunn følgjande forslag:

"Ot.prp. nr. 51 (2001-2002) - om lov om endringar i lov 3. juni 1977 nr. 50 om arbeidstiden på skip m.m. (EØS-tilpasning), med unntak av forslag til vedtak II, - vert å sende tilbake til Regjeringa."

Fleirtalet viser også til at Det norske maskinistforbund i brev til komiteen av 26. mai 2002 m.a. uttaler følgjande:

"Det norske maskinistforbund vil ta seg den frihet å foreslå at de som i skattemessig forstand ikke er berettiget sjømannsfradrag skal fjernes fra Lov om arbeidstiden på skip. På grunn av at det er Sjøfartsdirektoratet i Norge som er kontrollinstans og har arbeidstilsynet for disse arbeidstakerne, bør det utarbeides en tilpasset Arbeidsmiljølov der også sjørelaterte spørsmål er ivaretatt."

Fleirtalet vil be Regjeringa leggje fram for Stortinget ei vurdering av desse synspunkta og fremjar forslag om det.

Fleirtalet fremjar følgjande forslag:

"Stortinget ber Regjeringa vurdera om lov om arbeidstiden på skip ikkje skal gjelda for dei sjøfolka som skattemessig ikkje høyrer inn under ordninga med sjømannsfrådrag, men at dei i staden kjem inn under arbeidsmiljølova."

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti fremmer forslag til lov om endringer i lov om arbeidstiden på skip i samsvar med forslaget i proposisjonen, med unntak av endringen i § 1 femte ledd, som omtales under pkt. 3.2. Disse medlemmer fremmer forslag om endringer i NIS-loven i samsvar med forslaget i proposisjonen, med unntak av de endringer som er omtalt under pkt. 7.2.