Innstilling fra justiskomiteen om lov om endring i passloven (økt passgebyr)

Dette dokument

Til Odelstinget

Sammendrag

I St.prp. nr. 1 (2002-2003) er det foreslått å øke passgebyret for voksne fra 3/4 rettsgebyr til 1 rettsgebyr. For barnepass (personer under 16 år) videreføres ordningen med 1/4 rettsgebyr. Siden passgebyrets størrelse er fastsatt ved lov, må det fremmes særskilt odelstingsproposisjon om endring.

Utstedelse av maskinlesbare pass er nå under innfasing i samtlige av landets politidistrikter, og etter planen skal innfasingen være sluttført i løpet av 2003. Parallelt skjer en oppbygging av infrastrukturen rundt passkontrollen ved etablering av et sentralt passregister og utplassering av passlesere. Dette medfører en markert økning i statens utgifter, og på den bakgrunn foreslår departementet den nevnte økningen av passgebyret for voksne.

De budsjettmessige virkningene av økningen vil bli en merinntekt til staten på ca. 51 mill. kroner. I denne sammenheng kan det tilføyes at rettsgebyret er foreslått økt fra kr 670 til kr 700, jf. St.prp. nr. 1 (2002-2003).

Endringen vil ikke få administrative konsekvenser.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, lederen Trond Helleland, Carsten Dybevig og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Geir Øystein Andersen og Einar Holstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, har ingen merknader til den foreslåtte lovendringen om passgebyrets størrelse.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endring i passloven (økt passgebyr)

I

I lov 19. juni 1997 nr. 82 om pass (passloven) gjøres følgende endring:

§ 3 fjerde ledd skal lyde:

Ved utstedelse og fornyelse av pass betales et beløp lik ettrettsgebyr slik dette til enhver tid er fastsatt i lov av 17. desember 1982 nr. 86 om rettsgebyr § 1 annet ledd. For pass til barn under 16 år betales et kvart rettsgebyr.

II

Endringen trer i kraft 1. januar 2003.

Oslo, i justiskomiteen, den 3. desember 2002

Trond Helleland Jan Arild Ellingsen
leder og ordfører sekretær