1. Proposisjonens hovedinnhold

Sammendrag

I proposisjonen foreslår departementet en ny regel i panteloven om at konkursboet skal ha legalpant i 5 pst. av verdien av alle pantsatte formuesgoder som inngår i boet. Formålet er å sikre midler til en forsvarlig behandling av konkursboet, både for å kunne finne frem til mulige skjulte midler og å avdekke eventuell økonomisk kriminalitet. Legalpantet kan etter forslaget bare benyttes til å dekke nødvendige boomkostninger, og er subsidiært i den forstand at det bare kan benyttes når boets øvrige midler ikke er tilstrekkelige til å dekke boomkostningene. Forslaget om en legalpantregel må ses i sammenheng med at Regjeringen har til hensikt ved forskriftsendring å øke rekvirentansvaret fra kr 20 000 til 50 ganger rettsgebyret. Departementet foreslår videre at plikten til å sende inn sluttmelding til Konkursregisteret etter konkursloven overføres fra tingretten til bostyreren i de tilfellene der konkursen avsluttes ved sluttutlodning.

Det foreslås også nye regler i konkursloven og foretaksregisterloven om sletting av sammenslutninger med ubegrenset ansvar og enkelpersonforetak fra Foretaksregisteret etter avsluttet konkursbehandling. Regelendringen har bakgrunn i at det er registrert en del "døde" foretak i Foretaksregisteret, fordi de gjeldende reglene om plikt til å melde sletting av sammenslutninger med ubegrenset ansvar sjelden overholdes.

Endelig foreslås det oppretting av inkurier i panteloven, dekningsloven og forsikringsavtaleloven.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Anne Helen Rui og Knut Storberget, fra Høyre, Carsten Dybevig, lederen Trond Helleland og Linda Cathrine Hofstad, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Finn Kristian Marthinsen, og fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, ser at dagens situasjon der flere konkursbo avsluttes uten nevneverdige undersøkelser grunnet manglende midler til bobehandling, er uheldig.

Komiteen viser til behandlingen av Ot.prp. nr. 26 (1998-1999) der Stortinget ba Regjeringen utrede ulike måter å sikre at det er nok verdier i konkursboer på til å kunne drive forsvarlig bobehandling. Komiteen er kjent med at et høyt antall bobehandlinger blir innstilt etter konkursloven § 135 fordi boets midler ikke kan dekke omkostningene, og er derfor positive til at Regjeringen nå fremmer forslag for å sikre en forsvarlig bobehandling.

Etter komiteens syn er det viktig at bostyrer gis mulighet til en reell gjennomgang av boet, blant annet fordi det er grunn til å tro at det er store mørketall når det gjelder økonomisk kriminalitet i forbindelse med konkurser. Videre vil en skikkelig gjennomgang av konkursboer etter komiteens syn kunne avdekke om der også i de "tomme boer" i virkeligheten er midler som kan omstøtes eller på annen måte gjøres tilgjengelige for kreditorene.