13. Sletting av foretak i Foretaksregisteret etter avsluttet bobehandling - konkursloven § 138 annet ledd og foretaksregisterloven § 7-3

Sammendrag

Konkursloven bestemmer at hvis skyldneren er en sammenslutning med begrenset ansvar og bobehandlingen er endelig avsluttet etter §§ 128 og 135 (ved sluttutlodning eller fordi boets midler ikke kan dekke omkostningene ved bobehandling), skal føreren av Konkursregisteret anmode om sletting av sammenslutningen i Foretaksregisteret.

Brønnøysundregistrene har i brev til Justisdepartementet foreslått at konkursloven § 138 annet ledd annet punktum endres slik at bestemmelsen kommer til anvendelse også overfor sammenslutninger med ubegrenset ansvar.

Departementet foreslår i høringsnotatet at det innføres en ny regel om sletting av sammenslutninger med ubegrenset ansvar etter avsluttet bobehandling, men at regelen gjøres mer betinget enn for sammenslutninger med begrenset ansvar. En bør helst unngå at selskapet må registreres på nytt dersom virksomheten fortsetter etter konkursen.

Departementet foreslår at prosedyren for sletting forenkles ved at føreren av Konkursregisteret pålegges å melde til Foretaksregisteret at konkursbehandlingen er endelig avsluttet. Videre gis føreren av Foretaksregisteret hjemmel til å gi de registreringspliktige melding om at dersom det ikke innen ett år kommer inn opplysninger om at foretaket fortsatt består, vil sammenslutningen bli slettet i Foretaksregisteret.

Det fremkom ulike synspunkter på forslaget i høringsrunden.

Departementet foreslår lovendringer med utgangspunkt i høringsnotatet og følger opp enkelte av de endringene som er foreslått av Brønnøysundregistrene i høringsrunden. Det foreslås dessuten en lovteknisk forenkling i forhold til forslaget som ble sendt på høring.

Komiteens merknader

Komiteen har ingen merknader.