Innstilling fra kommunalkomiteen om lov om endring i lov 1. mars 1946 nr. 3 om Den Norske Stats Husbank (husbankloven)

Dette dokument

Tilhører sak

Til Odelstinget

Sammendrag

Kommunal- og regionaldepartementet foreslår i proposisjonen å endre husbankloven § 4. Forslaget innebærer at det ikke lenger skal være lovbestemt hvor Husbankens hovedkontor skal være lokalisert.

I stortingsmelding om boligpolitikken (St.meld. nr. 23 (2003-2004)), kapittel 8.2.3, framgår det at Husbankens hovedstyre har fattet vedtak om å flytte Husbankens hovedkontor fra Oslo til Drammen, og at Regjeringen har sluttet seg til dette. Husbankloven må endres før hovedstyrets vedtak kan effektueres. Departementet foreslår derfor å endre § 4.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Reidar Sandal, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Signe Øye, fra Høyre, Peter Skovholt Gitmark, Hans Kristian Hogsnes og Kari Lise Holmberg, fra Fremskrittspartiet, Torbjørn Andersen og Per Sandberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Anita Apelthun Sæle og Ivar Østberg, og fra Senterpartiet, lederen Magnhild Meltveit Kleppa, viser til fremlagte forslag om å endre husbankloven for at Husbankens hovedkontor skal kunne flyttes til andre steder enn Oslo. Komiteen viser til at det er fattet hovedstyrevedtak om slik utflytting. Komiteen peker på at det har vært gjennomført en langvarig prosess der ansatte er tatt med i langt større grad enn i utflyttingssaker i andre statlige etater de seineste år. Komiteen forutsetter at det finnes gode løsninger for dem som opplever store ulemper i forbindelse med flyttingen av hovedkontoret.

Komiteen viser til at Husbanken er klar til å flytte og komme i gang med virksomhet i Drammen.

Komiteen slutter seg med bakgrunn i dette til framlegg til lovendring fra Regjeringen.

Komiteens tilråding

Komiteen har ellers ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Odelstinget til å gjøre slikt

vedtak til lov

om endring i lov 1. mars 1946 nr. 3 om Den Norske Stats Husbank (husbankloven)

I

I lov 1. mars 1946 nr. 3 om Den Norske Stats Husbank skal § 4 lyde:

Husbanken skal ha et hovedkontor. Med samtykke av departementet kan banken opprette regionkontorer og filialer på steder hvor det anses formålstjenlig.

II

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i kommunalkomiteen, den 1. april 2004

Magnhild Meltveit Kleppa Heikki Holmås
leder ordfører