1. Proposisjonens hovedinnhold

Departementet foreslår i proposisjonen endringer i politiloven § 9 slik at det inntas et tillegg for å presisere politiets ansvar for å sørge for at nødvendig helsepersonell involveres når personer som innbringes til politiarrest med rimelig grunn kan anses å kunne få alvorlige helsemessige skader på grunn av rus, sykdom og/eller kroppsskader. Bestemmelsene i politiloven om Politiets sikkerhetstjeneste foreslås samlet i et eget nytt kapittel. Det foreslås ingen realitetsendringer når det gjelder Politiets sikkerhetstjeneste.

Departementet foreslår i proposisjonen enkelte endringer i politiloven § 18. For det første foreslås det at kravet til vandel også omfatter de som tilsettes i Politidirektoratet. Dette medfører ingen realitetsendring. Det foreslås videre at det presiseres at kravet om norsk statsborgerskap bare er en forutsetning for å kunne tildeles "alminnelig" politimyndighet.

Departementet foreslår i proposisjonen en harmonisering av bestemmelsene i politiloven § 19 når det gjelder tilsettingsform og -måte i Politidirektoratet og etaten for øvrig. For Politidirektoratet foreslås at assisterende politidirektører beskikkes i likhet med politidirektøren. Det foreslås at sjefene for politiets særorganer beskikkes, med unntak av sjefen for ØKOKRIM som utnevnes. Det foreslås videre at betegnelsene "politimester" og "visepolitimester" forbeholdes politidistriktene, og således ikke kan benyttes i Politidirektoratet eller i politiets særorganer.

Departementet foreslår i proposisjonen endringer som skyldes at det har trådt i kraft endringer i stillingsstrukturen som gjør det nødvendig med enkelte endringer i politiloven § 20 om tildeling av politimyndighet og legitimasjon. Departementet foreslår også at fjerde ledd endres slik at tjenestemannen må oppgi navn og/eller tjenestenummer.

Departementet foreslår i proposisjonen at § 24a opphører, og at bestemmelser om krav til norsk statsborgerskap, vandel, bierverv og taushetsplikt for tilsatte i Politidirektoratet inntas i nåværende paragrafer som regulerer det samme for øvrige tilsatte i politi- og lensmannsetaten. Forslaget medfører ingen realitetsendringer.

Sentrale bestemmelser som regulerer Politihøgskolens organisering og virksomhet, samt studentenes rettigheter og plikter foreslås lovfestet.