Spørsmål vedr. Ot.prp. nr. 56 (2006-2007) Om lov om endringer i arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven (innleie, påseplikt for oppdragsgivere og innsynsrett for tillitsvalgte mv.) - Justisdepartementets høringsuttalelse

Jeg viser til Deres svar på vårt brev av 25. mai mottatt her i dag.

I dette svarbrevet skriver Statsråden følgende:

"Justisdepartementet har på vanlig måte fått denne saken forelagt seg, både til alminnelig høring og til lovteknisk gjennomgang, og har dermed hatt alle sider av saken til vurdering."

I Ot.prp. nr. 56 er Justisdepartementets høringsuttalelse omtalt helt kort og summarisk på to steder (s. 28 og s. 39). Jeg har i ettermiddag gått nærmere inn i Justisdepartementets høringsuttalelse til Arbeids- og Inkluderingsdepartemenet datert 22.03.2007. Her fremgår det at Justisdepartementet er meget skeptisk til helt sentrale deler av Statsrådens fremsendte lovforslag i Ot.prp. nr. 56. Jeg siterer:

"Tilsyn med at forskrifter etterleves er normalt en offentlig oppgave, og vi er skeptiske til om det såkalte oppdragsgiveransvaret vil være en egnet måte å effektivisere tilsynet med tariffnemndas vedtak.."

Og videre:

"Vi kan ikke se at departementet har redegjort for hvorfor oppdragsgivere vil være nærmere til å kontrollere og avdekke brudd, enn Arbeidstilsynet vil være."

Justisdepartementets høringsuttalelse på 4 sider omhandler en rekke forhold også utover det som er sitert overfor. Jeg vil derfor be om at Statsråden gir en grundig redegjørelse for hvilke av de innsigelser som reises i Justisdepartementets høringsuttalelse som Statsråden har tatt til følge i sitt lovforslag og hvilke som ikke er tatt til følge. Jeg tør be om at Statsråden begrunner dette nærmere.

Svar på dette brevet kan sendes direkte til Arbeids- og sosialkomiteen, ved komitésekretær Berit Skovly.