Brev fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet v/statsråden til arbeids- og sosialkomiteen, datert 17. oktober 2007

Spørsmål vedr Dokument nr 8:87 (2006-2007) - Trygdemisbruk - Arbeids- og sosialkomiteen

Jeg viser til komiteens brev 9. oktober 2007.

Til orientering kan jeg opplyse at fristen for å avgi uttalelse til det aktuelle høringsnotatet er 15. oktober 2007. Det er allerede gitt forlenget frist til en av de viktigste høringsinstansene, og det vil kunne være vanskelig å avslutte høringen før 15. november.

Høringsnotatet omfatter en rekke forslag til presiseringer i reglene om Arbeids- og velferdsetatens adgang til å innhente opplysninger uten hinder av taushetsplikt. Disse forslagene innebærer ingen prinsipielle endringer i forhold til i dag. Det foreslås imidlertid også en ny bestemmelse om informasjonsutveksling mellom etaten og forsikringsbransjen ved konkret mistanke om trygdemisbruk/forsikringssvindel. I den forbindelse tas også opp forslaget i Dok. nr. 8:87 om en mer generell varslingsrett uten hinder av taushetsplikt, og det bes om synspunkter fra høringsinstansene på dette.

Høringsnotatet inneholder videre forslag til reviderte bestemmelser om tilbakekreving av feilutbetalte ytelser, etablering av en renteordning i saker der Arbeids- og velferdsetaten har begått feil og regulering av forholdet mellom reglene i folketrygdloven og erstatningsretten.

Den aktuelle saken er omfattende, og det regnes med at høringsuttalelsene vil kunne være tilsvarende omfattende og kreve en grundig behandling i departementet. På bakgrunn av dette vil de nødvendige avklaringer kunne ta tid. Det regnes imidlertid med at en lovproposisjon vil kunne fremmes før påske 2008.