1. Sammendrag

Nærings- og energidepartementet foreslår i proposisjonen at det bygges et kombinert lager og deponi for lavt og middels radioaktivt avfall i Himdalen i Aurskog-Høland kommune, jf Utkast til vedtak II i proposisjonen. Departementet mener de negative konsekvensene av det foreslåtte lager/deponi anses som minst ved valg av dette alternativ, og viser til en konsekvensutredning om deponi for lavt og middels radioaktivt avfall som ble framlagt i november 1992, og som anbefaler at deponiet plasseres i Himdalen. Konsekvensutredningen er lagt ved som utrykt vedlegg til proposisjonen.

       Departementet viser til at de faglige spørsmål ved utforming av det planlagte anlegget er nærmere omtalt i Nærings- og energidepartementets brev til Statsbygg av 19. oktober 1993, som også følger som utrykt vedlegg til proposisjonen.

       Prosjektkostnadene totalt for en kombinert løsning blir av departementet anslått til ca 30 mill. kroner, inklusiv forundersøkelser og prosjektering. Selve anleggsfasen skal kunne påbegynnes tidlig i 1995, og anlegget vil bli dimensjonert for å motta avfall fram til år 2030.

       Kostnadene til forundersøkelser og prosjektering i 1994 er beregnet til totalt 5 mill. kroner. Statsbygg skal stå for prosjektering og bygging av anlegget i egenskap av tiltakshaver, og prosjekteringsutgiftene skal belastes Statsbyggs budsjett, kap. 2445, post 32 Prosjektering av bygg, kan overføres. Prosjekteringskostnadene i 1994 søkes dekket innenfor rammen av Statsbyggs disponible prosjekteringsmidler under kap. 2445 post 32.

       Bevilgning til dekning av anleggsutgifter, erverv av grunn m.v. forutsettes innarbeidet i statsbudsjettet for 1995 under Statsbyggs budsjettkapittel.