3. Norsk deltakelse

Etter forutgående uformelle drøftelser mellom forsvarsministeren og FNs ledelse rettet FN den 7. april en formell henvendelse til Norge med anmodning om en norsk logistikk-bataljon til UNPROFOR B-HC. Departementet følger opp anmodningen med å foreslå en utvidelse av Norges deltakelse med en logistikk-bataljon på ca 370 personer som vil bli utplassert i Tuzla-området der den nordiske styrken i Bosnia-Hercegovina allerede befinner seg. Det utvidede bidraget forutsettes å strekke seg over to til tre år.

       Den foreslåtte utvidelse forutsetter at Norges engasjement i UNPROFOR FYROM Command i den tidligere jugoslaviske republikk Makedonia gradvis blir avviklet for å kunne frigjøre ressurser til det nye oppdraget. Likeledes forutsettes det norske militære engasjement i Irak-Kuwait og Somalia avviklet, samtidig som vår deltakelse i FNs observatørmisjon i Kashmir er redusert og vil bli trukket tilbake innen utgangen av året. Regjeringen tar således sikte på i større grad å konsentrere den norske militære FN-innsatsen for å få en bedre ressursutnyttelse samlet sett.

       Norges nåværende deltakelse i FNs operasjoner er i hovedsak basert på den beredskapsstyrke som Stortinget fattet vedtak om ved behandlingen av Innst.S.nr.248 (1963-1964). Sammensetningen av styrken ble i 1993 justert og totalrammen ble utvidet fra 1.330 til 2.022 personer ved behandlingen av B.innst.S.nr.7 (1993-1994). Ultimo april 1994 deltok 1.537 norske befal og mannskaper i sju fredsbevarende operasjoner, hvorav 674 deltok i UNPROFOR.