6. Utbygging av Brønnøysund flyplass

I St.prp. nr. 1 (1993-1994) foreslo departementet forhåndsfinansiering av utbygging av Brønnøysund flyplass og havn. Arbeidene var opprinnelig godkjent av NATO og omtalt i St.prp. nr. 67 (1992-1993) og kostnadsberegnet til 150 mill. kroner.

       Anleggene var ment å skulle benyttes som fremskutt forsyningsstøttepunkt for NATO's Atlanterhavsflåte. SACLANT tilrådde ikke fellesfinansiering innenfor NATOs planlagte ressursrammer. I sammenheng med behandlingen av St.prp. nr. 1 (1993-1994) ba Stortinget Regjeringen foreta en ny vurdering av de planlagte arbeidene.

       Etter departementets vurdering gjelder de sikkerhetspolitiske hovedargumenter for utbygging fremdeles. Reduksjonen i omfanget av COB-avtalen som er varslet fra amerikansk side, endrer ikke de grunnleggende forhold som taler for en slik utbygging. På den annen side er det i dagens sikkerhetspolitiske situasjon lite som taler for en rask prioritering av utbyggingen. Hovedbildet i dag er at de mest alvorlige sikkerhetspolitiske utfordringer for vårt land er de minst sannsynlige.

       Departementet finner det derfor nå lite realistisk at NATO i fremtiden vil refundere utgiftene i sammenheng med utbyggingen. Departementet finner heller ikke å kunne tilrå forhåndsfinansiering innenfor den nasjonale bevilgning til bygg og anlegg da det er lite sannsynlig at utgiftene blir refundert. Forsvarsdepartementet vil derfor ikke tilrå å gå videre med arbeidene nå.

       Brønnøy kommune har i samarbeid med Forsvaret gjort enkelte forberedelser i sammenheng med de planlagte arbeidene. Departementet finner det rimelig at kommunen får kompensert utgiftene til forberedelsene med 3 mill. kroner. Departementet mener at kommunene ikke har noe juridisk krav overfor departementet og understreker at dette er en spesiell sak uten presedens.