2. Formål og bakgrunn

Med denne meldingen ønsker Forsvarsdepartementet å synliggjøre den strategi på personellsektoren som skal benyttes for å følge opp Langtidsmeldingen for Forsvarets virksomhet i tiden framover. Det er av vital betydning for Forsvarets fremtid at personellkorpset har den kvalitet og det utviklingspotensial freds- og krigsstrukturen til enhver tid krever. Det vil bli en prioritert oppgave å legge forholdene til rette for den enkelte ansatte for videreutvikling og valg av nye muligheter. Reduksjon av nåværende årsverkramme skal skje gjennom stimuleringstiltak i den grad det er behov for dette utover naturlig og tilfeldig avgang, styrt tilsetting av sivile og tilpasning av yrkestilsetting av befal til Forsvarets framtidige behov. Kompetanseutvikling, fleksibilitet, ivaretakelse av de ansattes rettigheter og delegering av ansvar og myndighet er hovedelementer i omstillingsprosessen. Dette forutsetter investering i utdanning og andre omstillingstiltak som vil gi innsparinger i fremtiden.

Komiteens merknader

       Komiteen understreker den vitale betydning det har for Forsvarets fremtid at personellkorpset har den kvalitet og det utviklingspotensiale freds- og krigsstrukturen til enhver tid krever og som forutsetter investering i utdanning og andre omstillingstiltak som vil gi innsparinger på sikt.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Senterpartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet, viser til at dersom det skal være mulig å ha en troverdig regenereringsevne spesielt i hæroppsetningene, må det produseres et stort nok antall befal for å kunne nå dette mål. Denne regenerering vil måtte være avhengig av at det er overskudd av befal på bn-nivå og lavere. Både Befalsskolene og KS-1-utdanningen må dimensjoneres i forhold til dette.