4. Omstillingsarbeidet i staten og i Forsvaret

Statens engasjement som beskrevet i St.meld. nr. 35 (1991-1992) - Om Statens forvaltnings- og personellpolitikk, er en støtte og rettesnor for Forsvarsdepartementets gjennomføring av omstillingsprosessen.

       Selv om statlige virksomheter er forskjelligartet og har varierende behov for omstilling, er de personellpolitiske overbygninger om kompetanseoppbygging, målrettet ledelsesutvikling og tilpasning av regelverk et ansvar for alle statlige etater. De stimuleringstiltak som vil gjelde for Forsvaret er i tråd med de forslag staten legger fram.

       Trygghet for den enkelte arbeidstaker skal ivaretas. Bærende for dette prinsipp er at oppsigelse så langt som mulig skal unngås ved blant annet omplassering innen egen etat eller innenfor andre statlige etater. I tråd med dette er Administrasjonsdepartementets « Enhet for omstilling » opprettet som et koordinerende ledd. Forsvarsdepartementet har allerede i en viss grad benyttet seg av den støttefunksjon denne enheten tilbyr.

       Forsvarsdepartementet er opptatt av den spesielt viktige rolle arbeidstakerorganisasjonene spiller i omstillingsprosessen. Ved oppbygging av ansvarlige omstillingsenheter på alle nivåer i Forsvaret vil organisasjonene ha en sentral medinnflytelse. Dette vil også gjelde den ressursorganisasjonen for overtallige som vil bli etablert og administrert med en ledelse tilknyttet Forsvarets overkommando.

Komiteens merknader

       Komiteen har merket seg at de stimuleringstiltak som vil gjelde for Forsvaret er i tråd med de forslag som gjelder i staten for øvrig, at trygghet for den enkelte arbeidstaker skal ivaretas og at oppsigelser så langt som mulig skal søkes unngått bl.a. ved omplassering innen egen etat eller innenfor andre statlige etater.

       Komiteen er enig i betydningen av at arbeidstakerorganisasjonene sikres en sentral medinnflytelse i omstillingsprosessen ved at det bygges opp ansvarlige omstillingsenheter på alle nivåer i Forsvaret, og at dette også må gjelde den ressursorganisasjon for overtallige som vil bli etablert og administrert med en ledelse tilknyttet Forsvarets overkommando.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet vil peke på at det allikevel må være den primære målsetting om å tilpasse organisasjonen til fremtidig struktur som må være styrende for prosessen.